fallback

Подадените молби за обезщетения при безработица в САЩ намаляват

Пазарът на труда е същият, какъвто беше преди 2 години – подобрява се, така че безработицата да започне да пада, но не достатъчно бързо, според анализатор

16:54 | 25.04.13 г.

По-малко американци от очакваното са подали молби за помощи при безработица през миналата година, сочат данни на трудовото министерство в САЩ, цитирани от Bloomberg.

Подадените заявления са намалели с 16 хил. до 339 хил., което е най-ниско ниво от началото на март, докато икономисти очакваха да бъдат подадени 350 хил. заявления.

Средното ниво на подадените молби за последните 4 седмици, което е по-малко волатилен измерител, се е понижило до 357 хил. от 362 хил.

Броят на американците, които са продължили да получават помощи за безработица, се е понижил с 93 хил. души до 3 млн. през седмицата, приключваща на 13 април. Това е най-ниско ниво от май 2008 година насам.

„Има подобрение при съкращенията. Пазарът на труда е на практика същият, какъвто беше преди 2 години – подобрява се, така че безработицата да започне да пада, но не достатъчно бързо“, коментира пред информационната агенция Гай Бергер, икономист от RBS Securities.

Създаването на нови работни места в САЩ забави темпове през миналия месец, но въпреки това безработицата остава на най-ниското си ниво от 4 години насам. Данните за заетостта през април ще станат ясни през следващата седмица, като очакванията са новосъздадените работни места през март да достигнат 155 хил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:24 | 04.09.22 г.
fallback