fallback

Безработицата във Великобритания се повиши до 7,9%

През периода декември-февруари заетите са намалели за пръв път от есента на 2011 г., а средното заплащане е нараснало с най-слабото си темпо от 10 години

18:45 | 17.04.13 г.

Броят на безработните във Великобритания нарасна със 70 000 до 2,56 млн. души за периода между декември и февруари, съобщиха от британската Служба за национална статистика, цитирани от ВВС. Това повиши нивото на безработицата до 7,9% от 7,8% през предишния тримесечен период, повдигайки още въпроси за икономическото здраве на страната.

Броят на поискалите помощи за безработни обаче е намалял със 7 000 души до 1,53 млн.

Броят на заетите също е намалял, докато ръстът на заплатите се е забавил значително, сочат данните на статистическата служба. Заетите са намалели с 2 000 до малко над 30 млн. души, но това е първи месец на спад на показателя от есента на 2011 г. Средната заплата без премиите е нараснала с 1%, като това е най-слабият ръст, откакто е започнало регистрирането на данни по този показател.

Данните се отразиха неблагоприятно на британската валута, като паундът достигна едномесечно дъно спрямо еврото от 0,8637 паунда за евро и поевтиня с 0,6% спрямо долара заради опасенията, че по-слабият пазар на труда насочва към влошаване на икономическите перспективи. Впоследствие паундът навакса до 0,8564 паунда за евро.

Британският министър на заетостта Марк Хоубан призна, че „предстоят още тежки предизвикателства“, но подчерта важността на спада в броя на поискалите помощи за безработни и особено този сред младежите.

Лейбъристите пък призоваха британския министър на финансите Джордж Озбърн да обърне внимание на идеята на Международния валутен фонд от вторник, че Великобритания трябва да смечки плановете си за строги икономии.

„След 3 години вече е ясно, че планът на правителството се проваля, при това се проваля тежко. Не само повече хора са безработни, отколкото бяха по време на изборите, но и броят им нараства“, заяви Лайъм Бърн, министър в сянка по въпросите на пазара на труда и пенсиите от Лейбъристката партия. „С предупреждението на МВФ към Джордж Осбърн за промяна на курса и повишаването на безработицата става ясно, че е дошло времето за нов подход“, добави той.

Някои анализатори обаче не са толкова категорични. „Това не е катастрофа, но голяма част от приказките и наистина добрите новини, които имахме през последната година по отношение на работните места, се изчерпаха, което не би трябвало да е изненада, когато няма особено силен ръст“, заяви Алън Кларк, икономист в Scotiabank.

Според Джордж Бъкли от Deutsche Bank данните разказват две истории за пазара на труда. „По отношение на молбите за помощи за безработни нещата са очевидно доста положителни в смисъл, че данните за предходния месец бяха коригирани до още по-голям спад, а сега виждаме пореден спад и през февруари“, каза Бъкли.

„На негативния полюс обаче са данните първо за цялостната заетост, която намалява, докато очакванията бяха тя леко да се увеличи, виждаме нивото на безработица да се повишава, както и много слаб ръст на средното заплащане, много по-слаб от очаквания“, добави той.

От Prince's Trust изтъкват специфичното влияние върху младежката безработица. Главният изпълнителен директор Мартина Милбърн заяви, че „тя все още остава опасно близо до един милион“.

„Хиляди от тези млади хора са безработни от дълго време, а често се изправят и пред други предизвикателства, като бедност и бездомие. Трябва да действаме сега, за да ги подкрепим чрез работни места и да им дадем шанс за по-добро бъдеще“, отбеляза Милбърн.

Според Адам Коул, ръководител на отдела за световни валутни стратегии в RBC Capital Markets, най-неблагоприятни са данните за заплащането. „Съчетани с данните за инфлацията от вчера, те показват, че жестокият натиск върху реалните доходи се запазва“, изтъкна той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 12.09.22 г.
fallback