fallback

Доверието към германската икономика с неочакван спад през април

"Еуфорията от последните няколко месеца отлетя," смята анализатор

14:20 | 16.04.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Не всички анализатори обаче са песемисти за германската икономика. Снимка: Getty Images News

Участниците на финансовите пазари отново започнаха да оценяват песимистично перспективите за германската икономика. Индексът на центъра за европейски икономически изследвания ZEW в Манхайм, проследяващ очакванията на инвеститорите и анализаторите за следващите шест месеца, се е понижил през април с 12,2 пункта до 36,2 пункта, спрямо равнище от 48,5 пункта през март. Запитани от Ройтерс анализатори обаче очакваха спадът да е до 42 пункта.

"По принцип финансовите експерти остават положително настроени, но са по-малко оптимистични в сравнение с предходния месец," казва президентът на ZEW Клеменс Фюст. Спадът на ZEW съответствал на настоящата икономически новини, които не отговарят на очакванията. 

"Еуфорията от последните няколко месеца отлетя," пише анализаторът на Postbank Тило Хайдрих в коментар. „За това са допринесли от една страна смесените икономически данни, а от друга страна – отново достигналите интензивност преговори за решаване на дълговата криза“.

Освен новото обостряне на еврокризата в Кипър и неясното политическо състояние на Италия, неуспехи бяха отчетени и в други големи икономики. Наскоро се появиха съмнения за мощта на китайската икономика, а в САЩ в сила влязоха драстични съкращения на бюджета. Това тежи особено силно на германския износ. Експортът спада както към страните от еврозоната, така и към в целия свят.

Все пак обаче не всички анализатори са песимисти за Германия. Улрике Рондорф от Commerzbank смята, че в близките месеци германската икономика отново ще поеме нагоре. "Въпреки някои рискови събития, кризата с държавните дългове утихва", пише тя в свой коментар. Така инвеститорите ще бъдат по-малко натоварени, което вече се доказвало от покачаващия се отново обем на заявените вътрешни инвестиции.

Влошаването на ZEW обаче почти не се отрази на германския фондов пазар. Dax остава на червено с лек спад от 0,7 на сто до 7 659 пункта*. Еврото отчете краткотраен спад до 1,3028 долара за евро, но след това отново се възстанови.  

* Данните са актуални към 13,00 часа. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:19 | 13.09.22 г.
fallback