fallback

Ръстът на износа от еврозоната се забави през февруари

Търговският излишък обаче се е разширил заради значителният спад на вноса на месечна база

17:38 | 15.04.13 г.

Заради спада в Италия, Испания и Холандия ръстът на износа от еврозоната се забави през февруари, компенсирайки ускоряването му в Германия и Франция, двете най-големи икономики в региона, съобщи Bloomberg, като се позова на данни на европейската статистическа служба Евростат.

Износът е нараснал със сезонно коригираните 0,1% на месечна база, докато през януари бе скочил с 1,9%. Вносът е намалял с 2,1% след ръст от 2,9% през януари. Стойността на вносните стоки в еврозоната е намаляла със 7% на годишна база.

Търговският излишък на еврозоната се е разширил над очакванията на икономистите до 12 млрд. евро през февруари от 8,7 млрд. евро през предходния месец.

Германският износ е нараснал с 2% през февруари, а доставките от Франция – с 1,9%, сочат данните от днешното съобщение. Износът от Италия и Холандия обаче е намалял съответно с 4,8% и 1,1%, докато този от Испания се е свил с 0,4%.

„Слабата икономическа активност се запазва и в началото на тази година, а постепенното възстановяване, предвиждано за втората половина на годината, вече е обект на риск“, заяви  на 4 април президентът на Европейската централна банка Марио Драги.

Мерките на строги икономии в еврозоната, съчетани с рекордно високата безработица от 12%, понижиха търсенето на вносни стоки.

Потребителското доверие през март пък нарасна под прогнозите на икономистите  на фона на признаците, че икономиката на региона, която се сви през 5 поредни тримесечия, се мъчи да се измъкне от рецесията. Прогнозите на Европейската комисия за настоящата година са за свиване на икономиката на еврозоната с 0,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:43 | 13.09.22 г.
fallback