fallback

Продажбите на дребно в САЩ с рекорден за последните 9 месеца спад

Данните могат да принудят икономистите да понижат очакванията си за потреблението през първото тримесечие

17:42 | 12.04.13 г. 1

Витрина на 5-то авеню в Ню Йорк, 4 април 2013 г. Снимка: Ройтерс

Продажбите на дребно в САЩ неочаквано се свиха през март, след като възстановяването на заетостта се оказа по-слабо от очакваното и това се отрази негативно на потреблението, съобщава Bloomberg.

Спадът с 0,4% на месечна база, който е най-сериозният от юни, следва достигнатия 1% ръст през февруари, сочат данни на щатското министерство на търговията. 

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха продажбите през март да останат без промяна. Най-слаби резултати отчитат търговците на електроника.

Данните могат да принудят икономистите, които през първото тримесечие очакваха рекорден за последните 2 години ръст на потреблението, да понижат прогнозите си.

„Домакинствата са изправени пред труден избор за това как да разпределят разходите си“, казва Елен Зентнер, икономист на Nomura Securities International Inc. в Ню Йорк „Положението едва ли ще се подобри през второто тримесечие“, допълва тя.

Продажбите на едро също се понижиха повече от очакваното през март, след като цената на енергията се срина с рекордна за последните 3 години стойност, сочат данни на икономическото министерство във Вашингтон.

През изминалия месец спадът с 0,6% на индекса на цените на производителите се оказа най-сериозният от май, след като през февруари отбеляза ръст от 0,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:27 | 31.08.22 г.
fallback