fallback

Гърция отчете първа дефлация от 45 години през март

Разполагаемият доход на гръцките домакинства се е понижил с почти 30% за последните 3 години, сочат данни на статистическата агенция на страната

10:29 | 10.04.13 г. 3

Гърция отчете дефлация през миналия месец на годишна основа, съобщиха от държавната статистическа агенция Elstat, цитирани от РИА Новости. През март цените в страната са били средно с 0,2% по-ниски, отколкото през същия месец на 2012 г., се посочва в съобщението на статистиците.

За последен път спад на цените в Гърция е регистриран през 1968 г., когато страната ползваше националната си валута – драхмата.

Появата на дефлация съвпада с прогнозите на правителството, което предвижда увеличаване на покупателната способност на еврото в Гърция с 0,8% през 2013 г.

При това по данни на Elstat разполагаемият доход на гръцките домакинства се е понижил с почти 30% за последните 3 години.

Дефлацията идва и на фона на икономическата депресия, след като от 2008 г. насам гръцкият брутен вътрешен продукт се сви с около 20%, а само през миналата година намаля със 7,1%.

Страната съкращава разходите по искане на международните си кредитори от Европейския съюз и Международния валутен фонд, което ускорява свиването на икономиката.

Въпреки петте години на криза досега в Гърция не бе регистрирана дефлация вероятно заради т. нар. „вносна“ инфлация. Туризмът и търговският флот, които са основните сектори в гръцката икономика, съдействат за постоянен приток на средства от чужбина. В продължение на много години това задържаше инфлацията на високо ниво за стандартите в еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:37 | 13.09.22 г.
fallback