fallback

Американското производство с най-добро тримесечие от 2 години

Индексът на бизнес активността в сектора, изчисляван от Markit, е нараснал до 54,6 пункта през март

18:08 | 01.04.13 г.

Ръстът на американското производство се ускори през март, отчитайки най-доброто тримесечие за сектора за последните 2 години, след като новите поръчки се увеличиха, а наемането на персонал се ускори, сочат данни от изследване на базирания в Лондон институт Markit, цитирани от Ройтерс.

Индексът на бизнес активността в американското производство, съставян от института, се е повишил до 54,6 пункта през март от 54,3 пункта през предходния месец. Показател над 50 пункта посочва разширяване на производство, а под тази граница – свиване.

Данните обаче останаха под очакванията на анализаторите за ръст до 55,0 пункта и под предварителната стойност на индекса за март от 54,9 пункта.

Продукцията е нараснала, макар стойността на показателя да е паднала до 56,6 пункта през миналия месец спрямо 57,3 пункта през февруари.

Средната стойност на индекса от 54,9 пункта между януари и март е доста над отчетените 52,6 пункта за последното тримесечие на 2012 г. и представлява най-доброто представяне на сектора за последните 2 години, подчертават от Markit.

„Секторът вече е осигурил силна подкрепа за икономиката през първото тримесечие, като производството вероятно се е разширило с 2% спрямо последното тримесечие на миналата година“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit.

Вътрешното търсене нарасна стабилно в същата степен през миналия месец, докато новите поръчки за износ се увеличиха след лек спад през февруари.

Темпото на наемане на персонал се е ускорило, като подиндексът на заетостта е достигнал 54,6 пункта през март спрямо 53,5 пункта през предходния месец. Темпото на наемане през март е по-бързо от средното за 2012 г.

„Окуражително е да се види подем, създаващ повече работни места, като проучването предполага, че през март още около 15 000 служители са били наети в сектора“, посочи Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:54 | 12.09.22 г.
fallback