fallback

Еврото пое нагоре след сделката за Кипър

Единната валута достигна най-високото си ниво от 15 март насам, връщайки се над 1,30 EUR/USD

10:07 | 25.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Еврото започна седмицата с повишение след новината, че е постигната сделка за спасяването на Кипър. Благодарение на нея бе избегнат финансов колапс на страната, но според анализатори островът завинаги е изгубил шанса да бъде приеман за данъчен рай.

В азиатската сесия двойката евро/долар поскъпна до 1,3048 EUR/USD, което е най-високото ниво на единната валута от 15 март насам. В последствие ръстът бе ограничен до 1,3020 долара за евро, което прави 0,25% поскъпване за деня, пише Investing.com.

Най-близката подкрепа на двойката е при 1,2960 долара за евро, а най-близката съпротива – при 1,3106 EUR/USD, където е върхът от 15 март, допълва медията.

Единната валута получи глътка въздух след новината, че финансовите министри на страните от еврозоната са се съгласили да кредитират Кипър с 10 млрд. евро. Други близо 7 млрд. евро страната ще трябва да си осигури сама, като се очаква основната част от тях да бъдат набавени чрез преструктуриране на двете най-големи банки в Кипър.

Добрата новина за дребните вложители е, че всички депозити под 100 хил. евро ще останат непокътнати. От големите влогове обаче държавата ще „отхапе“ значителна част, като до момента не са обявени точните проценти. Според спекулациите обаче може да се стигне до отнемане на 30-40% от номинала на големите депозити.

Развръзката в еврозоната се отрази и на търговията с петрол. Тази сутрин лекият суров петрол, търгуван в САЩ, поскъпва с 0,4 на сто до 94,11 долара за барел. Търгуваният в Лондон петрол сорт брент повишава цената си с половин процент до 108,18 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:33 | 07.09.22 г.
fallback