fallback

Доверието на инвеститорите в Германия достигна 3-годишен връх

Нагласите на анализаторите за следващите 6 месеца се оказаха чувствително по-оптимистични от очакваното

16:49 | 19.03.13 г. 1

Президентът на  Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Доверието на германските инвеститори през март неочаквано се повиши до 3-годишен връх – знак, че най-голямата европейска икономика се завръща към растеж, съобщава Bloomberg.

Индексът на центъра за европейски икономически изследвания ZEW в Манхайм, проследяващ очакванията на инвеститорите и анализаторите за следващите 6 месеца, се е повишил до 48,5 пункта от 48,2 пункта през февруари. Това е най-високото ниво на индекса от април 2010 г.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха спад до 48,1 пункта.

Bundesbank прогнозира, че през настоящото тримесечие икономиката на страната ще се разшири, след като се сви с 0,6% през последните 3 месеца на миналата година. През февруари бизнес доверието в страната се повиши за четвърти пореден месец.

И все пак политическите проблеми в Италия и опасността от банкова паника в Кипър притесняват финансовите пазари и заплашват да дерайлират икономическото възстановяване в еврозоната – най-големият експортен пазар за Германия.

Увеличаването на индекса на ZEW е положително, „но съществува реален риск продължаващото напрежение около Кипър и Италия да обърнат тази тенденция“, казва Дженифър Маккоен, главен икономист за Европа на Capital Economics в Лондон.

„Подозираме, че през идните месеци бизнес доверието ще отслабне и въпреки че Германия продължава да се представя по-добре от останалите страни в еврозоната, очакванията за силно възстановяване биха били прекалено оптимистични“, допълва той.

През март индексът на ZEW, проследяващ настоящата ситуация, се е повишил до 13,6 пункта от 5,2 пункта през февруари. Преди публикуването на доклада еврото поевтиня с 0,2% до 1,2933 долара.

Вчера Bundesbank заяви, че в началото на годината германската икономика вероятно ще разочарова анализаторите.

Същевременно „забавеният старт през 2013 г. не поставя под въпрос перспективата за икономическо възстановяване“, се посочва още в изявлението на институцията.

През 2013 г. банката прогнозира 0,4% растеж на германската икономика. От своя страна Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква, че през годината еврозоната – най-големият пазар за германските стоки – ще се свие с 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
fallback