fallback

Спасяването на Кипър срути еврото

Новата седмица започна с бягство от риска, на борсите в Азия се наблюдават разпродажби

09:14 | 18.03.13 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Еврото започна новата седмица с рязко отстъпление срещу долара. Причина за бягството от единната валута стана планът за спасяване на Кипър, за който се споразумяха финансовите министри на страните от еврозоната.

След новината за еднократен данък върху всички депозити в кипърските банки еврото поевтинява с 1,4 на сто до 1,2892 EUR/USD. Спрямо британския паунд пък единната валута губи 1,3 на сто до 0,8540 EUR/GBP.

Освен от еврото, бягство има като цяло от по-рисковите позиции. В Япония и Австралия днес основните борсови индекси изгубиха по над 2 на сто.

„Решението за облагане на кипърските депозити остави рисковите апетити на заден план“, коментира в профила си в Twitter вчера ръководителят на най-големия фонд за инвестиции в държавни облигации – Pimco, Бил Грос. „Продавайте евро“, препоръчва той, цитиран от CNBC.

Решението, което хвърли пазарите в паника, гласи, че върху всички депозити над 100 хил. евро ще бъде наложен еднократен данък от 9,9 на сто. Върху по-малките вложения пък данъкът ще е 6,75 на сто. Този ход предизвика паника сред вложителите в кипърските банки и пред банкоматите се извиха опашки. Все още няма информация дали днес банките в страната изобщо ще отворят врати, като за момента очакванията са, че това най-вероятно ще стане в сряда.

Сред новините, които през настоящата седмица ще движат пазара, е заседанието на ръководството на Федералния резерв на САЩ. За момента не се очакват някакви промени в политиката, но спекулациите, че може да се прибегне към прекратяване на програмите за икономически стимули по-рано от очакваното, набират сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
fallback