fallback

Швейцария запази тавана на франка спрямо еврото

Продължава да липсва заплаха за инфлационен натиск в страната, посочват от централната банка

13:32 | 14.03.13 г.

Централната банка на Швейцария очаквано удължи срока на действие на ограничението за обменния курс на швейцарския франк спрямо общата европейска валута, потвърждавайки, че за едно евро ще бъдат получавани не по-малко от 1,20 швейцарски франка, съобщи  MarketWatch.

„Курсът на швейцарският франк остава нисък. Поскъпването на швейцарския франк би изложило на риск ценовата стабилност и би имало сериозни последици за швейцарската икономика“, се посочва в съобщението на Швейцарската национална банка, публикувано сред последното заседание на нейния управителен съвет.

От финансовата институция повториха, че ще наложат минималния обменен курс „с пределна решимост, а ако е необходимо (тя) е подготвена да изкупува чужда валута в неограничени количества за целта“.

От банката подчертават, че минималният обменен курс е важен инструмент, позволяващ да бъде избегнато нежелано затягане на монетарните условия.

Финансовата институция запази и целта си за тримесечния междубанков лихвен процент LIBOR на ниво между 0% и 0,25%.

Прогнозата ѝ за инфлацията в страната е коригирана в посока на забавяне през настоящото тримесечие в сравнение с четвъртото тримесечие на 2012 г., когато нивото ѝ се е оказало под очакваното заради продължаващото забавяне на цените на вноса. „Нещо повече, икономическата обстановка отново е донякъде потисната, особено що се отнася до еврозоната“, добавят оттам.

От банката очакват дефлация от 0,2% за 2013 г., инфлация от 0,2% за 2014 г. и от 0,7% през 2015 г. „Поради тази причина продължава да липсва заплаха за инфлацията в Швейцария“ заключават нейните експерти.

Те смятат също така, че въпреки значителното отслабване на напрежението на международните финансови пазари, през четвъртото тримесечие световният икономически растеж е бил по-скоро слаб.

„В Швейцария икономическата активност се забави според очакванията. Нивото на безработица отново нарасна слабо въпреки ръста в заетостта“, се посочва в съобщението на финансовата институция.

Тя продължава да очаква икономически растеж в страната през 2013 г. между 1,0% и 1,5%, но признава, че рисковете за швейцарската икономика остават значителни.

„Има риск напрежението в еврозоната отново да нарасне. В добавка несигурността за бъдещото развитие на фискалните политики на няколко развити икономики се отразява неблагоприятно върху доверието на потребителите и инвеститорите и представлява риск за растежа. Поради тази причина световната икономическа обстановка и доверието на финансовите пазари остават уязвими“, отбелязват от банката.

Оттам припомнят, че на 13 февруари по нейно предложение швейцарският Федерален съвет е активирал антицикличен капиталов буфер. Поради тази причина от септември от банките, опериращи в Швейцария, ще се изисква да осигуряват допълнителни капиталови резерви по жилищните ипотечни кредити, отбелязват от финансовата институция.

„Целта на антицикличния капиталов буфер е да укрепи устойчивостта на банките и да коригира дисбалансите на пазарите на ипотеки и недвижими имоти. Тези дисбаланси са достигнали такова ниво, че представляват риск за стабилността на банковата система и оттам – за швейцарската икономика. Швейцарската национална банка продължава да наблюдава отблизо движещите сили на вътрешния пазар на жилищни ипотеки и недвижими имоти“, се изтъква в нейното съобщение.

След публикуването на документа еврото поскъпна спрямо швейцарския франк с 0,129% до 1,2360 франка за евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:04 | 12.09.22 г.
fallback