fallback

Силен ръст на германския внос през януари

Данните за търговията са първият солиден индикатор за това, че икономическата активност в Германия отново нараства

16:07 | 11.03.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Германският внос се е възстановил през януари – знак, че потреблението в страната вероятно набира скорост след отбелязания през есента спад, съобщава BBC.

Вносът е нараснал със сезонно изгладените 3,3% спрямо предходния месец, вследствие на което търговският излишък на страната се е свил.

Германският износ се е повишил с 1,4% през януари, подкрепен от солидното търсене за германски стоки в САЩ и Китай.

Германската икономика се сви с 0,6% през последните 3 месеца на 2012 г. заради рецесията, в която изпадна основният пазар за германски стоки – еврозоната – както и заради предпазливостта на германските потребители.

Индексът на бизнес доверието на германския институт Ifo предполага солидно възстановяване на очакванията за растеж, въпреки че данните за търговията са първият явен индикатор за това, че икономическата активност в Германия отново нараства.

Други данни, включително за поръчките в производството и индустриалната продукция, публикувани миналата седмица, предполагат, че германската икономика за момента остава в стагнация.

Повечето икономисти очакват, че потреблението в Германия ще изиграе основна роля за съживяването на икономиката на страната и еврозоната като цяло.

Германските банки са наводнение с кеш и цената на кредитирането за бизнеса и потребителите на ипотеки е рекордно ниска. Това подкрепя възстановяването на пазара на недвижимите имоти в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:49 | 07.09.22 г.
fallback