fallback

Потребителската инфлация в Китай се ускори до 10-месечен връх през февруари

Неблагоприятният резултат се дължи до голяма степен на ръста в цените на хранителните стоки и сезонното изкривяване около празнуването на Новата година

10:49 | 09.03.13 г.

През февруари потребителската инфлация в Китай се е ускорила, достигайки 10-месечен връх, след като празничните покупки около честването на Новата година по лунния календар вдигнаха рязко цените на хранителните стоки, сочат данни на китайското Национално статистическо бюро, цитирани от Ройтерс.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 3,2% през февруари на годишна база, надхвърляйки и очакванията на анализатори, анкетирани от Ройтерс, за ръст до 3,0%. Хранителните стоки са поскъпнали с 6% на годишна база, като това е 9-месечен връх за подиндекса.

На месечна база потребителската инфлация се е ускорила до 1,1%, като това е най-силният месечен ръст от януари 2012 г., когато достигна 1,5%. И тук предварителните предвиждания бяха надхвърлени, като анкетираните икономисти очакваха повишение с 0,8%.

Рязкото увеличение на цените на храните подчертава сезонните изкривявания, породени от времето на празнуване на Новата година в страната, което през 2013 г. бе през февруари, а през миналата година – през януари.

„Навлизайки в март, с избледняването на влиянието на лунната Нова година и подобряването на времето, всички условия са все по-благоприятни за производството на храни и транспортирани и се очаква потребителската инфлация през март да се забави спрямо тази през февруари“, посочва Ю Циумей, главен статистик в бюрото, в съобщението, съпровождащо данните.

Китайските политици обаче вече заложиха по-високи цени за годината в сравнение с миналата – според целите, обявени при откриването на Националния конгрес, инфлацията може да достигне 3,5%, докато през 2012 г. бе 2,6%.

Предвиждането за 2013 г. обаче е с 50 базисни пункта под заложените за 2012 г. 4%, което предполага, че инфлацията е относително добре удържана, независимо дали благодарение на икономическите настройки или на относителното забавяне на втората по големина икономика в света. През 2012 г. китайската икономика се разшири с най-бавното си темпо от 13 г.

Дори икономическото възстановяване, започнало през четвъртото тримесечие на миналата година, е разглеждано от анализаторите като слабо, предназначено за осигуряване на стабилността през първата година на новото китайско правителство, оглавявано от Си Дзинпин и Ли Къцян, които са в процес на приемане на властта от настоящия китайски президент Ху Дзинтао и премиера Уън Дзябао.

„Този подем би трябвало да съдържа достатъчен импулс за подкрепа на ръста най-малко през първата половина на 2013 г., което ще позволи на новите китайски лидери да поемат властта на по-оптимистичния фон на нарастващо доверие на бизнеса“, пише в бележка до клиенти Андрю Батсън, директор на отдел за проучвания в консултантската компания GK Dragonomics.

Данните за цените на производител отразяват все още слабия характер на възстановяването, като на годишна изходящата производствена инфлация отчита отрицателни стойности от 1,6% през февруари, повтаряйки януарския резултат. На месечна база обаче цените на производител са нараснали с 0,2%, а от Ройтерс тълкуват данните като белег, че ценообразуването в китайския индустриален сектор се стабилизира с набирането на инерция от икономиката на страната.

Данните за външнотърговския баланс от петък подчертаха неравния път, по който върви икономическото възстановяване, след като износът през февруари скочи с над една пета на годишна база, надхвърляйки очакванията на анализаторите, но вносът бе неочаквано слаб, понижавайки се с най-бързото си темпо за последните 13 месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:30 | 01.09.22 г.
fallback