fallback

Безработицата в САЩ падна до 4-годишно дъно

Средното заплащане на час е нараснало с 4 цента, но и работната седмица е станала по-продължителна

17:41 | 08.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Американските работодатели са увеличили наемането на персонал през февруари, довеждайки нивото на безработица в страната до 4-годишно дъно, съобщава Ройтерс, като се позовава на данни на министерството на труда на САЩ.

Според агенцията данните предполагат, че икономиката разполага с достатъчно силен импулс, за да устои на удара от повишаването на данъците за богатите американци в началото на годината и съкращаването на федералните и щатските разходи през последните 7 месеца на настоящата финансова година, приключваща на 30 септември.

Новите работни места извън земеделския сектор в САЩ са се увеличили с 236 000 през миналия месец, надхвърляйки значително очакванията на анализаторите за 160 000 новонаети.

Темпото на ръст на работните места обаче остава под 250 000 месечно за продължителен период, което според икономисти е необходимо за значително понижаване на броя на безработните.

Нивото на безработица се е понижило да 7,7%, достигайки най-ниската си стойност от декември 2008 г., след като през януари се бе повишила до 7,9%. Това е поредният признак за здравите фундаменти на американската икономика, отбелязват от Ройтерс. Спадът отразява както ръста на заетостта, така и отливът от редовете на работната сила.

Данните за декември и януари обаче бяха коригирани, като през двата месеца новоразкритите работни места са били с 15 000 по-малко в сравнение с първоначално обявените.

Докладът за февруари поставя стабилна основа за годината, като строителството е разкрило най-много работни места от март 2007 г. - 48 000. През януари новите работни места в строителството бяха едва 25 000.

Решителният обрат на жилищния пазар и възстановяването на източното крайбрежие на САЩ след разрушенията вследствие на преминаването на урагана Санди в края на октомври подкрепиха наемането на нови работници в строителството.

Промишлеността също е увеличила наемането на нови работници, макар че темпото на ръст на новите работни места остава доста под това от същия период на миналата година заради недостатъчното вътрешно търсене и забавянето на ръста на световните пазари. Работните места в промишлеността са се увеличили с 14 000 през февруари, след като през януари бяха нараснали с 12 000.

Заетостта в продажбите на дребно се е разширила с 23 700 работни места, увеличавайки се за 8-ми пореден месец въпреки забавянето на продажбите напоследък.

В сектора на здравеопазването и социалното подпомагане е регистриран пореден месец на стабилно увеличаване на заетостта, а същото е положението в сектора за забавления и свободно време, както и в хотелиерския бранш.

Правителството продължава да съкращава служители, като през февруари са били закрити още 10 000 работни места, след като през януари техният брой бе 21 000.

Устойчивостта в увеличаването на новите работни места е осигурила известна стабилност и на заплатите. Средното заплащане на час е нараснало с 4 цента през февруари.

Продължителността на средната работна седмица обаче се е увеличила до 34,5 часа от 34,4 часа през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:54 | 12.09.22 г.
fallback