fallback

Безработицата в Гърция с първи спад от 2008 г.

Анализатори отдават спада на одобрените от кредиторите на страната траншове от спасителната помощ през ноември

19:45 | 07.03.13 г. 1

Нивото на безработица в Гърция се понижи през декември за пръв път, откакто рецесията парализира страната преди 5 години, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на гръцката държавна статистическа агенция ELSTAT.

От Ройтерс обясняват резултата с помощта в това отношение, оказана от споразумението за спасителна помощ за страната, сключено през ноември, което е стимулирало желанието на компаниите да наемат нови служители в краткосрочен план.

Безработицата се е понижила до 26,4% от коригираните в посока към понижение 26,6% за ноември от първоначално обявените 27%.

Безработицата в Гърция обаче все още остава най-високата в еврозоната и повече от 2 пъти над средната за региона, която е 11,8%, но се понижава за пръв път от май 2008 г.

Гърция остава в дълбока рецесия заради повишението на данъците и свиването на държавните разходи, изисквано от международните кредитори на страната – Европейският съюз, Международният валутен фонд и Европейската централна банка, в замяна на спасителната помощ на обща стойност 240 млрд. евро. През 2013 г. икономиката на страната се очаква да се свие за шеста поредна година, този път с 4,5%.

Последното споразумение за финансиране, съгласувано през ноември, облекчи опасенията за членството на страната в еврозоната и вероятно е подкрепило краткосрочната заетост, смятат анализатори. Икономическото доверие през декември се повиши до най-високото си ниво от почти 3 години.

„Намаляването на несигурността след споразумението и разпределянето на новите траншове от спасителните заеми изглежда увеличи сезонното наемане от изключително ниските му нива през последните месеци“, коментира Никос Магинас, икономист в гръцката търговска банка National Bank of Greece.

Нивото на безработицата в Гърция нарасна почти 3 пъти, откакто дълговата криза обхвана страната през 2009 г., а мерките за строги икономии доведоха до вълна от фалити на компании.

Въпреки понижаването на безработицата икономисти предупреждават, че е прекалено рано да се каже дали пазарът на труда се оттласква от дъното. „Икономиката продължава да се свива бързо и е трудно да очакваме обръщане на тенденцията през първото тримесечие“, изтъква Магинас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
fallback