fallback

Частният сектор в САЩ е разкрил нови 198 000 работни места през февруари

Резултатите от доклада на ADP и Moody's Analytics надхвърлиха очакванията на анализаторите и вещаят добри новини за правителствените данни за заетостта в петък

17:06 | 06.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Частните работодатели в САЩ са разкрили 198 000 нови работни места през февруари, надхвърляйки очакванията на анализаторите и увеличавайки надеждите, че наемането на нови служители в американската икономика се подобрява, съобщи Ройтерс, като се позова на доклад на Automatic Data Processing Inc и Moody's Analytics.

Предвижданията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха за ръст на работните места в частния сектор със 170 000. Данните за януари пък бяха коригирани в посока на повишение до ръст от 215 000 нови работни места при предварително обявени 192 000.

„Усещането е като че ли основният ръст на работните места продължава да се подобрява, а с настоящото темпо би се оказал достатъчен да започне понижаване на безработицата“, заяви Марк Зенди, главен икономист в  Moody's Analytics. „В една пълнокръвна икономика бихме създавали по близо 300 000 работни места месечно или дори малко отгоре. Все още не сме там, но се движим в правилната посока“, добави той.

В момента равнището на безработица в САЩ е 7,9%.

Наемането на служители продължава въпреки притесненията за затягането на коланите в САЩ заради съкращенията във федералния и щатските бюджети и повишаването на данъците, макар че Зенди твърди, че тези фактори биха могли да забавят темпото на ръст през настоящата година.

Докладът показва, че новите работни места са разкривани равномерно сред дребния, средния и едрия бизнес, докато наемането на служители в частния сектор през януари бе почти изцяло от страна на дребните работодатели.

Данните изглежда вещаят добри перспективи за по-обширния доклад на американското правителство за пазара на труда, който ще бъде публикуван в петък. Той включва данни за заетостта както в частния, така и в публичния сектор. Милън Мълрейн, стратег за фиксираните приходи в TD Securities в Ню Йорк, заяви, че докладът на ADP и Moody's Analytics „засилва убеждението ни за увеличаване на работните места през февруари със 180 000, което е над средните прогнози“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:22 | 14.09.22 г.
fallback