fallback

EUR/USD забави динамиката и изчаква срещата на ЕЦБ утре

Наближаването на 200-дневната средна и 5-месечния връх на доларовия индекс правят участниците на пазара предпазливи

11:45 | 06.03.13 г.

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В обхвата на предстоящите ключови фундаментални събития като заседанието на Европейската централна банка в четвъртък двойката EUR/USD се търгува тази сутрин с минимален актив при нива около 1,3060. От началото на седмицата натискът върху единната валута се стопи значително и това позволи на двойката да се оттласне нагоре от тримесечните дъна при 1,2966.

От понеделник насам еврото навакса изоставането си спрямо щатския долар с над 0,30% и свали волатилността до едномесечно дъно. Среднодневният диапазон за последните 14 търговски сесии при най-търгувания валутен кръстосан курс се сви на 108 пипса от рекордните 120 пипса на ден – най-високото ниво за последната половин година.

Причината за предпазливостта на пазарните участници от една страна е доближаването на 200-дневната средна, разположена в нивата около 1,2850. Освен това доларовият индекс, измерващ стойността на „зелените пари“ спрямо кошница от 6 основни валути, достигна 5-месечен пик в края на миналата седмица, което разколебава допълнително купувачите на щатски долари.

Търсенето на американски долари е ограничено и заради обратната му корелация с фондовите пазари в САЩ. Вчера индексът Dow Jones изкачи исторически връх и вече е над 14 250 пункта. В същото време доходността по 10-годишните американски държавни облигации се качи до 1,9% и това също забави интереса към долара.

Факторът, който може да промени сегашната пазарна ситуация в следващите дни, е предстоящото заседание на Европейската централна банка. Утре монетарният орган ще прегледа резултатите от текущата си политика.

Председателят на банката Марио Драги е под натиск заради влошените данни за безработицата в еврозоната и нуждата от антикризисни действия. Сред най-коментираните мерки за защита на растежа в еврозоната е обезценяване на еврото.

Всъщност на предишното си заседание от ЕЦБ посочиха, че нямат намерение да дестабилизират единната валута, но на фона на ограничените лостове за противодействие на колебливото възстановяване този ход изглежда напълно оправдан. Всеки намек в тази посока би утежнило положението на еврото и би довело до нови масови разпродажби. 

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3024; Връх – 1,3074; Дъно – 1,3009; Затваряне – 1,3050

Като горна граница на оформящия се диапазон при двойката се очертават нивата около 1,3060. Ако тази граница бъде пробита, купувачите ще трябва да се справят със следващата при 1,3080.

Все пак трябва да се има предвид, че средносрочният тренд при двойката остава низходящ и това ще работи в полза на щатския долар. Потвърждение на тази тенденция ще имаме след пробив на подкрепата при 1,2980.

GBP/USD

Отваряне – 1,5114; Връх – 1,5198; Дъно – 1,5093; Затваряне – 1,5125

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:00 | 19.08.22 г.
fallback