fallback

България е била втора в ЕС по спад на продажбите на дребно през януари

Средно за еврозоната и целия Европейски съюз продажбите на дребно през януари спрямо декември са се повишили със съответно 1,2% и 0,9%

14:40 | 05.03.13 г. 13

България е била втора в Европейския съюз (ЕС) по годишен спад на продажбите на дребно през януари, сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.

Евростатистиката отчита, че през месеца продажбите на дребно у нас са се понижили с 5,5 на сто, а преди нас е само Словения с годишно намаление от 7,6%.

По-дълбоко е било и годишното понижение на продажбите на дребно у нас през декември – 5,4%, а не 2,2%, колкото беше обявено по-рано.

Месечният спад през декември е оставен без промяна 0,5%. За януари е отчетено месечно понижение на продажбите на дребно също от 0,5%.

Средно за еврозоната и целия Европейски съюз продажбите на дребно през януари спрямо декември са се повишили със съответно 1,2% и 0,9%, а на годишна база са се понижили със съответно 1,3%% и 0,9%.

През първия месец на годината продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия са се повишили с 0,8% на месечна база в държавите от еврозоната и с 0,2% в целия ЕС. При нехранителния сектор са отчетени месечни повишения на продажбите на дребно от съответно 2% и 1,7%.

На годишна база обаче и в еврозоната, и в ЕС е регистрирано намаление на продажбите на дребно на храни, напитки и тютюневи изделия от по 1,5%. При нехранителния сектор пониженията са още по-дълбоки – съответно 2% и 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 12.09.22 г.
fallback