fallback

Китай планира ръст от 7,5% за 2013 г.

Очаква се инфлацията да се ускори до 3,5%, след като през миналата година се забави до 2,6%

10:23 | 05.03.13 г.

През настоящата година темпото на ръст на китайската икономика е планирано на ниво от 7,5%, заяви при откриването на Националния конгрес премиерът на страната Уън Дзябао, цитиран от агенция Интерфакс.

В доклада за работата на правителството Уън подчерта, че за постигането на тази цел „са необходими упорити усилия“, както и създаването на условия за „промяна на модела на ръст и преструктуриране“.

По думите му правителството възнамерява да прехвърли центъра на тежестта на дейността си върху преструктурирането на икономическото развитие и върху повишаването на качеството на ръста на икономиката.

Той отбеляза, че Китай, въпреки световната финансова криза, е постигнал значителни успехи в развитието на националната икономика и се е превърнал във втора икономическа сила в света.

Към успехите на икономическото развитие премиерът причисли забавянето на потребителската инфлация до 2,6% през 2012 г., а от проблемите подчерта „неравномерността“ на развитието, увеличаването на себестойността на промишленото производство, „задълбочаването на рисковете“ във финансовата област и слабата селскостопанска производствена база.

Той изтъкна, че за последните 5 години размерът на реализираните чуждестранни инвестиции в китайската икономика е достигнал 552,8 млрд. долара, а китайските инвестиции в чужбина са се увеличили до 77,2 млрд. през 2012 г. от 24,8 млрд. долара през 2007 г.

През тази година правителството планира да сдържи инфлацията в рамките на 3,5%, обяви Уън. Поставената цел се основава на изводи, направени при отчитането на всички възможни фактори, твърди той.

Китайският премиер отбеляза, че за постигането ѝ „е необходимо да бъде продължена активната финансова и балансираната монетарна политика, да се запази последователността и стабилността в регулирането на цените и да се повишава тяхната прогнозируемост, целесъобразност и гъвкавост“.

Той подчерта, че последните 5 години ръстът на китайския външнотърговски оборот е достигнал средно 12,5% всяка година.

"Ние се справихме активно със сериозните промени във външната обстановка, своевременно набелязахме мерки за стабилизиране на външните потребности, осъществихме стратегия на пазарно диференциране, постигнахме средногодишен ръст на вноса и износа от 12,5%, излизайки от трето на второ място в света“, каза Уън. Нещо повече, по думите му „по показателите за износа заехме първо място“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:37 | 12.09.22 г.
fallback