fallback

Драги: ЕЦБ е много далеч от изтеглянето на стимулите

До момента дори не сме мислили по въпроса, заяви ръководителят на институцията

14:37 | 28.02.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Европейската централна банка не възнамерява да прекратява кризисните мерки, с които се правят опити за подпомагане на икономиката на еврозоната. Това е заявил ръководителят на институцията Марио Драги днес, пише Ройтерс.

„Нашата монетарна политика продължава да бъде експанзионистична“, е отговорил Драги на въпрос за намеренията на банката след изказване в Германия. „Далеч сме от обмисляне на изход“, добавя италианецът.

Изказването на Драги отново върна еврото под 1,31 EUR/USD, след като по-рано през деня единната валута мина над това ниво.

Според Марио Драги балансът на ЕЦБ би могъл да се свие по естествен начин. Това ще стане когато банките започнат да връщат кредитит, които не са им необходими. През последните месеци ръководството на банката получава критики, защото балансът на институцията е разширен до над 3 трлн. евро.

На доброволна база вече има банки, които връщат дългосрочните кредити, взети от ЕЦБ. Институцията раздаде тригодишни кредити с 1% лихва в края на 2011 и началото на 2012 година.

В допълнение на това основният лихвен процент е 0,75 на сто, а има и неограничена програма за изкупуване на облигации от държави, поискали спасителна помощ.

В изказването си Драги посочва, че финансовите пазари в еврозоната все още не функционират добре, като в много държави бизнесът и домакинствата имат трудности в получаването на кредити.

„Докато пазарът на държавен дълг се подобрява, но банковото кредитиране е много фрагментирано в различните части на еврозоната. В някои държави е трудно да се получи кредит. Ползите от болезнените ни действия все още не се материализират“, обяснява Драги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:03 | 29.08.22 г.
fallback