fallback

Великобритания в опасност от трета рецесия

През последното тримесечие на 2012 г. икономиката на страната се е свила с 0,3%

17:42 | 27.02.13 г.

Икономиката на Великобритания се е свила с 0,3% през последните три месеца на миналата година спрямо предходното тримесечие, което възроди опасенията за трета рецесия, предаде Ройтерс.

Известно успокоение внесе ревизията на икономическия растеж на годишна база през последните три месеца на 2012 г. Вместо нулев растеж, каквато беше първоначалната оценка, брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е повишил с 0,3%.

Потребителските разходи са нараснали с 0,2% през тримесечието, докато износът и вносът са се свили със съответно 1,5% и 1,2%, сочат още данните.

В сектора на услугите, който формира около три четвърти на британската икономика, е регистриран спад от 0,1% през последните три месеца на миналата година, след като през предходното тримесечие беше отчетен ръст от 1,2%.

Индустриалното производство се е свило с 1,9% за периода, което е най-резкият спад, отчетен от първото тримесечие на 2009 г. насам. Строителството обаче, което допринася за около 7% от БВП на страната, се е разширило с 0,9 на сто – най-бърз темп на растеж от второто тримесечие на 2011 г.

Информационната агенция припомня, че заради отслабената икономика на страната Moody's отне първокласния й кредитен рейтинг.

Икономисти, анкетирани от информационната агенция обаче очакват страната да избегне рецесията и икономиката да регистрира ръст от 0,2% това тримесечие заради отчетеното повишение на доверието в сектора на услугите, както и на новите фабрични поръчки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 12.09.22 г.
fallback