fallback

Икономическото доверие в еврозоната продължава да нараства

Данните обаче не отразяват вълненията около изборите в Италия

16:02 | 27.02.13 г. 1

Икономическото доверие в еврозоната е регистрирало по-голям от очакваното ръст през февруари, което възроди надеждите, че европейският паричен съюз е на път да излезе от рецесията, предаде Bloomberg.

Индексът на Европейската комисия, който измерва настроенията на мениджърите и потребителите, се е повишил до 91,1 пункта от ревизираните 89,5 пункта през януари. Анализатори очакваха индексът да отчете по-скромен ръст до 89,9 пункта.

Данните на Европейската комисия обаче са събирани през първите две седмици на февруари и не отразяват вълненията около изборите в Италия, подчертава информационната агенция.

„ Икономическата среда в еврозоната се е подобрила в известна степен, но условията остават затегнати“, коментира Джонатан Лойнс, главен икономист за Европа в Capital Economics. "Ситуацията в Италия може и да възобнови опасенията на пазарите“, допълни той.

Данните на Евростат показват, че рецесията в еврозоната се е задълбочила през последните три месеца на 2012 г. Очакванията са брутният вътрешен продукт (БВП) на региона да регистрира спад и през първите три месеца на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:44 | 11.09.22 г.
fallback