fallback

Ръстът на американското промишлено производство се забавя

Вътрешното търсене остава най-силният двигател на промишления сектор в САЩ

17:15 | 21.02.13 г.

Ръстът на американското промишлено производство се е забавил през февруари, но е останал близко до достигнатия деветмесечен връх благодарение на силното вътрешно търсене, сочат резултатите от редовното месечно проучване на Markit, цитирани от Ройтерс.

Предварителните оценки на института показват, че индексът, който отразява нагласите на мениджърите от промишления сектор, се е понижил до 55,2 пункта този месец от 55,8 пункта през януари.

Подиндексът за новите поръчки е регистрирал понижение до 56,5 пункта от 57,4 пункта през януари. Силното вътрешно търсене продължава да подхранва новите поръчки, но и техният темп на ръст се забавя, което може да забави и темповете на наемане на работна ръка за производствения сектор.

Въпреки това обаче индикаторът остава на най-високо ниво от април 2012 г., а нивото му над 50 означава, че секторът се разширява, макар и с по-бавни темпове.

„Резултатите от проучването показват, че картината в производствения сектор е окуражаваща и като цяло секторът ще помогне за връщане на икономиката като цяло към растеж през първото тримесечие на тази година“, посочва главният икономист на Markit Крис Уилямсън.

По думите му обаче бизнесът има нужда от повече увереност в по-дългосрочна икономическа перспектива, за да може да се отрази това положително върху заетостта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 19.08.22 г.
fallback