fallback

Рецесията в еврозоната се задълбочава

Производството и секторът на услугите в еврозоната продължават да се свиват

13:11 | 21.02.13 г. 1

Производството и секторът на услугите в еврозоната са се свили с по-бързи темпове от очакваното през януари, сочат данни на Markit Economics, цитирани от Bloomberg.

Индексът на института, който отразява нагласите на мениджърите от сектора на услугите, се е понижил до 47,3 пункта през февруари от 48,6 пункта през януари. Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха индексът да се повиши до 49 пункта.

Индексът за производствения сектор е регистрирал по-лек спад до 47,8 пункта от 47,9 пункта.

Данните потвърждават индикациите, че икономиката на еврозоната продължава да се свива от началото на годината, след като наскоро стана ясно, че рецесията се е задълбочила през последните три месеца на 2012 г. Очакванията на Европейската централна банка (ЕЦБ) са през тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната да се свие с 0,3%.

„Информацията от бизнес анкетите подсказва, че тласъкът на растежа в Европа идва от външното търсене, което обаче може да бъде възпрепятствано от повишаващия се обменен курс на еврото“, коментира Петер Ванден Хауте, икономист от ING Bank NV в Брюксел.

Той обаче подчертава, че ръстът на нетния износ не е достатъчен, за да вдигне икономиката на крака.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:59 | 30.08.22 г.
fallback