fallback

Коментарите на Драги за пореден път натежаха върху еврото

Президентът на ЕЦБ очаква инфлацията да се забави до под 2% в краткосрочен план и подчерта, че обменният курс на еврото не е цел на монетарната политика

18:19 | 18.02.13 г.

Еврото поевтиня спрямо щатския долар, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че икономическите индикатори насочват към допълнително отслабване на еврозоната, съобщи CNBC.

“Наличните индикатори дават сигнали за допълнително отслабване на еврозоната в началото на 2013 г., като вътрешното търсене се запазва понижено. Това се дължи на слабото потребителско и инвеститорско доверие и на необходимите корекции в балансите както на публичния, така и на частния сектор. Търсенето от чужбина също остава потиснато“, се посочва в изявление на Драги пред Комисията по икономическите и валутните въпроси на Европейския парламент.

Общата европейска валута поевтиня до 1,334 долара за евро спрямо 1,336 долара за евро преди публикуването на коментарите му.

Президентът на ЕЦБ припомня, че инфлацията се забавя на годишна база от 2,5% през октомври до 2,2% през ноември и 2,0% през декември. „В краткосрочен план се очаква инфлацията да се забави до под 2%“, убеден е той.

Драги обаче отхвърли варианта да използва валутата като средства за стимулиране на икономиката на еврозоната, след като няколко политици от региона заявиха през последния месец, че еврото е твърде силно. „По отношение на обменния курс нека изясня, че той не е цел на политиката, но е важен за ръста е ценовата стабилност“, изтъкна президентът на ЕЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
fallback