fallback

Йенс Вайдман: ЕЦБ няма да понижи лихвите, за да отслаби еврото

Вярвам, че обменният курс на европейската валута като цяло съответства на икономическите фундаменти, коментира президентът на Bundesbank

12:45 | 15.02.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман. Снимка: Ройтерс

Президентът на Bundesbank Йенс Вайдман заяви, че поскъпването на еврото няма да доведе до понижаване на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ), както и че силната валута отразява икономическата перспектива, пише Bloomberg.

Силата на еврото „е просто един от многото фактори, които определят бъдещите инфлационни нива и ние определено не бихме взели каквото и да е решение относно монетарната политика, ако то е базирано на един единствен фактор“, коментира Вайдман.

„Вярвам, че обменният курс на еврото като цяло съответства на икономическите фундаменти. Не може да твърдите, че еврото е сериозно надценено“. Вайдман направи коментарите си преди срещата на централните банкери и финансовите министри от страните от Г-20 в Москва.

Разхлабената валутна политика в САЩ и Япония в комбинация с нарастващия оптимизъм в Европа помогна на еврото по-рано този месец да поскъпне до рекордни нива за последните 14 месеца спрямо долара и за последните 3 години спрямо йената.

Еврото поевтиня с два цента, след като на 7 февруари президентът на ЕЦБ Марио Драги заяви, че поскъпването на единната валута крие риск от инфлация. Думите на Драги предизвикаха спекулации, че банкерът обмисля да понижи основните лихвени проценти.

„Не мисля, че Марио Драги се опитваше да повлияе на курса на еврото“, коментира Вайдман, допълвайки, че ЕЦБ „ще се въздържи от идеята да манипулира или директно да се прицелва върху валутния курс“. Днес еврото поскъпна с близо половин цент до 1,34 долара.

Въпреки че Вайдман изрази загриженост за „политизирането“ на централните банки и валутните курсове, той прогнозира, че валутите едва ли ще са основна тема на срещата на Г-20. „Нашата задача е доста мащабна“, посочва той. „Ще обсъдим широк спектър от проблеми, от които валутните курсове са малка част“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:27 | 13.09.22 г.
fallback