fallback

Двигателите на икономическия растеж в еврозоната се задъхват

Икономиките на Германия и Франция са се свили през последното тримесечие на 2012 г.

10:45 | 14.02.13 г. 3

С 0,6% се е свила икономиката на Германия през последното тримесечие на миналата година спрямо предходния тримесечен период, показват предварителните оценки на статистическата служба на страната, цитирани от Ройтерс.

Отчетеният спад е по-дълбок от очакваното – икономисти, анкетирани от информационната агенция, прогнозираха, че германската икономика ще се свие с 0,5 на сто спрямо предходното тримесечие.

На годишна база германската икономика е отбелязала минимален растеж от 0,1% през последните три месеца на миналата година, сочат още данните.

“Сравнително слабата външната търговия бе решаващият фактор за спада в икономическите резултати в края на годината. През последното тримесечие на 2012 г. износът на стоки намаля значително повече в сравнение с вноса”, посочва се в изявление на статистическата служба.

Същевременно икономиката на Франция също се е свила през последните три месеца на миналата година и се приближава към рецесията. Предварителните оценки на френската статистика показват, че брутният вътрешен продукт (БВП) на страната е регистрирал понижение от 0,3% при очакван спад от 0,2%.

Слабият завършек на 2012 г. е знак за задълбочаването на проблемите на втората по големина европейска икономика и я поставя на нестабилна основа в началото на 2013 г. Очакванията са френската икономика да се свие и през това тримесечие, изпадайки в рецесия, а за цялата година да регистрира нулев растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:08 | 06.09.22 г.
fallback