fallback

Харухико Курода: Япония може да се справи с дефлацията за две години

Вероятният бъдещ управител на централната банка би подкрепил двегодишна агресивна програма с инфлационна цел от 2%

16:47 | 11.02.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Харухико Курода, президент на Азиатската банка за развитие. Снимка: Ройтерс

Отявленият критик на политиката на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода, който вероятно ще бъде избран за президент на институцията следващия месец, коментира, че би подкрепил двегодишна агресивна програма, чрез която да постигне заложената от правителството инфлационна цел от 2%, съобщава Ройтерс.

Курода, който за момента е президент на Азиатската банка за развитие (АБР), все още отказва да коментира дали е бил поканен от японския премиер Шиндзо Абе да оглави Японската централна банка (ЯЦБ).

„2-процентовата инфлационна цел всъщност вече се превърна в глобален стандарт, а решението на ЯЦБ да си постави подобна цел е ключово“, казва Курода. „Адекватен период за постигането й е около 2 години“.

През март Абе се очаква да назначи наследник на настоящия управител на ЯЦБ Масааки Ширакава. Японският премиер заяви, че ще се спре на кандидат, който ще предприеме решителни стъпки за съживяване на икономиката и ще се справи дефлацията.

Курода, който управляваше валутната политика на Япония по време на Азиатската финансова криза в края на 90-те години и нееднократно е критикувал политиката на Ширакава, се приема от анализаторите за предпочитания от Абе кандидат.

Кабинетът на Абе пое управлението на страната през декември, докато миналия месец ЯЦБ си постави за цел да постигне 2% инфлация, обявявайки програма за изкупуване на активи с „отворен край“.

Курода изтъква, че са налице местни финансови активи за няколко стотин трилиона йени, които Японската централна банка може да купи, за да разшири програмата си за вливане на ликвидност.

Той не подкрепя купуването от ЯЦБ на облигации в чуждестранни валути – идея, която може да предизвика критики от страна на международните търговски партньори на Токио, тъй като би била равнозначна на индиректна интервенция за отслабване на йената. Курода подчертава, че валутната политика на страната е в ръцете на финансовото министерство.

Въпреки тези опасения официални представители на страните от Г-20 коментират, че Япония едва ли ще бъде критикувана за поевтиняването на йената на предстоящата среща на организацията в Москва на 15 и 16 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:40 | 05.09.22 г.
fallback