fallback

Драги смъкна рязко курса на еврото

Коментарът, че инфлацията засега не е заплаха, доведе до масирани разпродажби на единната валута

17:04 | 07.02.13 г. 7

Марио Драги. Снимка: Ройтерс

Председателят на Европейската централна банка Марио Драги повлия на курса на еврото и то рязко поевтиня срещу долара. Това се случи по време на редовната пресконференция на италианеца след заседанието на ръководството на ЕЦБ.

Икономическата активност в еврозоната ще остане слаба през първата половина на годината и ще започне да се възстановява към края й, прогнозира президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по време на редовната му пресконференция след заседанието на ЕЦБ.

„Към края на 2013 г. икономическата активност постепенно трябва да се възстанови, подкрепена от нерестриктивната парична политика, подобряването на доверието на финансовите пазари, както и засилването на търсенето в световен мащаб“, посочи той.

„Наличните данни продължават да сигнализират за по-нататъшно отслабване на икономическата активност през четвъртото тримесечие и в началото на 2013. Тази слабост се отразява неблагоприятно върху потребителите и инвеститорите, както и върху външното търсене“, каза Драги.

„Въпреки това нагласите на финансовите пазари са се подобрили и резултатите от актуалните проучвания сочат, че се стабилизира доверието на бизнеса и потребителите, макар и на ниски нива“, продължи той.

Според Марио Драги рязкото покачване на еврото през последните седмици е положителен знак. „Високата оценка е знак за завръщането на доверието в еврото“, посочи той.

Президентът на ЕЦБ обаче предупреди, че централната банка ще наблюдава какъв ще бъде ефектът на обменния курс на единната валута върху прогнозите за инфлацията. Засега курсът на еврото остава близо до дългосрочните средни стойности, коментира той, като допълни, че „той не е политическа цел, но е важен за растежа и ценовата стабилност“.

Марио Драги подчерта, че се очаква инфлацията в еврозоната да падне под 2% през следващите месеци и инфлационният натиск да отслабне допълнително. Прогнозите за средносрочната и дългосрочната инфлация остават стабилни и в съответствие с целевото ниво от 2 на сто.

Що се отнася до банковата ликвидност, Драги съобщи, че досега финансовите институции са изплатили 140,6 млрд. евро от 489,2-та млрд. евро, получени по линия на първата от двете тригодишни програми за вливане на ликвидност. „Ние внимателно ще следим условията на паричния пазар и тяхното потенциално въздействие върху позицията на паричната политика“, коментира той.

След изказването на Марио Драги еврото поевтиня на валутните пазари до 1,3430 срещу долара. Преди коментара на шефа на ЕЦБ двете валути се разменяха около 1,3560 EUR/USD. През месеца единната валута достигна 14-месечен връх срещу зелените пари и 3-годишен – срещу йената. От юли миналата година, когато Драги обеща да направи всичко възможно, за да спаси европейския паричен съюз, еврото е поскъпнало с 11%, изчисляват от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:38 | 12.09.22 г.
fallback