fallback

Германското индустриално производство е нараснало с 0,3% през декември

Отчетен е ръст от 0,8% на новите поръчки, а търсенето от еврозоната се е увеличило със 7 на сто, сочат данните на германското икономическо министерство

14:15 | 07.02.13 г.

Индустриалното производство на Германия е нараснало с 0,3% през декември спрямо ноември, сочат данните на икономическото министерство на страната, цитирани от АП.

На годишна база през декември е отчетено понижение на производствения сектор от 1,1%, сочи още статистиката.

Ведомството е ревизирало надолу данните за ноември. Според актуализираната оценка индустриалното производство е регистрирало спад от 0,2% за месеца, а не ръст от 0,2%, каквато беше предварителната оценка.

„Индустриалното производство през последния месец на миналата година е разочароващо и данните за него потвърждават, че икономиката най-вероятно е реализирала спад от около 0,5% през последното тримесечие“, коментира икономистът от ING Карстен Бржески.

Той обаче прогнозира, че процесът на забавяне на производствения сектор е вече към своя край, предвид по-добрите данни за новите поръчки от еврозоната. През декември новите поръчки като цяло са нараснали с 0,8%, но търсенето от еврозоната – основният експортен пазар на Германия, е регистрирало повишение от 7 на сто.

От германското икономическо министерство също коментират в съобщението си, че „възстановяването на промишлените поръчки и подобрението на индексите на доверието през последния месец показват, че отслабването на сектора е пред своя край“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:12 | 18.08.22 г.
fallback