fallback

Бизнес активността подкрепи признаците за възстановяване в еврозоната

Спадът се забави рязко през януари, но пропастта в представянето на отделните икономики се разширява заради силното развитие на Германия и слабостта на Франция

13:15 | 05.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Заздравената икономика на еврозоната е преминала през критичния си етап, сочи проучване на бизнес активността в региона, според което бизнесът е по-оптимистично настроен за бъдещето, съобщава Ройтерс. Изследването обаче показва и разширяващата се пропаст между отделните икономики, изтъкват от агенцията.

Съвкупният индекс за бизнес активността в частиня сектор на еврозоната, изчисляван от базирания в Лондон институт Markit, е достигнал 10-месечен връх от 48,6 пункта през януари спрямо 47,2 пункта през декември, като отчита подобрение и спрямо предварителните данни за подобрение до 48,2 пункта. Макар да остава на територията на свиване под 50 пункта от февруари 2012 г., той неотклонно повишава стойността си през последните 3 месеца.

Частният сектор осигурява почти две трети от брутния вътрешен продукт на еврозоната, а притеснителното за политиците е разширяващата се пропаст между Германия, най-голямата икономика в региона, и Франция, която е на второто място.

„Еврозоната показва ясни признаци на оздравяване, като спадът се забави рязко през януари, а регионът е все по-близо до стабилизирането си през първото тримесечие“, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. „Ръстът обаче е силно изкривен от Германия, като контрастът със свиването във Франция е най-голямото, откакто започна провеждането на изследванията през 1998 г.“, добави той.

Съвкупният индекс на бизнес активността за Германия регистрира най-силния си едномесечен ръст от август 2009 г., достигайки и най-високото си равнище от юни 2011 г. В съседна Франция обаче той е паднал до близо четиригодишно дъно, оставайки дори под стойностите за постоянните изоставащи Испания и Италия.

Съвкупният индекс на бизнес активността в сектора на услугите, които осигуряват почти половината от БВП на еврозоната, е нараснал също до 48,6 пункта през януари, достигайки 10-месечен връх, от 47,8 пункта през декември и над първоначалната оценка от 48,3 пункта.

Икономиката на региона вероятно се е свила с 0,4% в края на миналата година, отбелязвайки трето последователно негативно тримесечие, а според проучване на Ройтерс от миналия месец през настоящото тримесечие ще остане в стагнация.

Като цяло обаче от сектора на услугите остават оптимисти за перспективите, откакто през май подиндексът на бъдещите очаквания скочи до 56,4 пункта от 52,5 пункта. Това бе и най-силният едномесечен ръст на подиндекса от август 2009 г.

През януари заводите в еврозоната са имали най-добрия си месец от близо година, тъй като процъфтяващото немско производство осигури сериозна подкрепа, показаха данни, публикувани през миналата седмица.

Компаниите в региона обаче продължават да съкращават персонал, при това с най-бързото темпо от над 3 години през януари, а съвкупният подиндекс за заетостта се е понижил до 46,1 пункта от 47,3 пункта през декември.

Според официалните данни, публикувани в петък, безработицата в еврозоната през декември от 11,7% от работещото население се е задържала близо до рекордно високо ниво, но инфлацията през януари се е забавила до двугодишно дъно от 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 09.09.22 г.
fallback