fallback

Инфлацията в еврозоната продължава да забавя ръста

Евростат очаква годишен ръст на потребителските цени през януари от 2% при 2,2% през декември

12:47 | 01.02.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Годишната инфлация в еврозоната през януари се очаква да се понижи до 2% от 2,2% през декември, сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат. Така за първи път от две години насам поскъпването пада до постановеното от Европейската централна банка равнище от 2%.

Според ЕЦБ инфлация в рамките на до 2% гарантира ценова стабилност. За последен път под тази стойност поскъпването беше през ноември 2010 г. - 1,9%.

Окончателните данни ще бъдат публикувани на 28 януари. Анкетирани от Ройтерс анализатори очакваха и през януари поскъпването да се задържи на равнището си от декември - 2,2 на сто.

Според прогнозите на Евростат цените на енергията отново са оказали най-сериозно влияние върху потребителските цени, въпреки че ръстът им най-вероятно се е забавил до 3,9% от 5,2% през декември.

Ръстът на цените на храните, алкохола, тютюна и тютюневите изделия се очаква да е стабилен на ниво от 3,2%, а на услугите и на индустриалните стоки – леко да се забави до съответно 1,7% от 1,8% през декември и 0,8% спрямо 1% през декември.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:02 | 13.09.22 г.
fallback