fallback

Молбите за помощи за безработни в САЩ се оттласнаха от 5-годишното дъно

Личните доходи на американците са нараснали с 2,6% през декември, но благодарение главно на извънредните дивиденти и изтеглените във времето бонуси

18:05 | 31.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Броят на американците, подали първоначални молби за помощи за безработни, през миналата седмица се оттласна от 5-годишно дъно, връщайки се към нивата, характерни за умерен ръст на новите работни места, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на министерството на труда на САЩ.

Молбите са се увеличили с 38 000 до сезонно изгладените 368 000, а данните за предходната седмица бяха оставени без промяна. Очакванията на икономисти, анкетирани от Ройтерс, бяха молбите да нараснат до 350 000.

Януари се характеризираше с висока волатилност при първоначалните молби за помощи за безработни, които намаляха рядко през седмицата, приключила на 13 януари, и запазиха тенденцията и през следващата, преди да нараснат отново рязко през миналата. До голяма степен това се дължи на модела, използван от министерството за изглаждане на сезонните колебания.

Сезонното изглаждане отчита броя на празничните дни и уикендите, а през настоящата година те съвпадат с тези през 2008 г. и молбите следват тогавашната тенденция.

Анализатор на министерството посочи, че сезонният фактор е предвиждал спад на молбите през миналата седмица с 24,8%, но без сезонната корекция те са намалели с едва 16,1%, което се е отразило в увеличение след сезонното изглаждане. По думите му всички щати са предоставили данните навреме и не се е наложила експертна оценка на част от данните.

Показателят за последните 4 седмици, смятан от мнозина специалисти като по-добър индикатор за тенденциите на пазара на труда, отчита ръст от 250 молби до 352 000, което предполага стабилно подобрение на обстановката.

Броят на американците, продължаващи да получават помощи за безработни по редовните държавни програми след първата седмица, е нараснал с 22 000 до 3,20 млн. души през седмицата, приключила на 20 януари. Средният показател за последните 4 седмици в това отношение обаче е достигнал най-ниското си ниво от юли 2008 г.

От съобщение на американското министерство на търговията пък става ясно, че доходите на американците са нараснали през декември с най-бързото си темпо от 8 години. От Ройтерс тълкуват данните като положителен сигнал за потребителските разходи, които могат да помогнат на икономиката да поддържа импулс в началото на годината.

Личните доходи са нараснали с 2,6% - най-бързият ръст от декември 2004 г., надхвърляйки сериозно и предварителните очаквания на анализаторите за увеличение с 0,8%.

Това е втори пореден месец на повишаване на личните доходи, припомнят от министерството, а като причина посочват извънредните дивиденти и изтеглените напред във времето бонуси, които компаниите изплащаха на своите акционери и служители, за да избегнат изтичащите в края на 2012 г. данъчни облекчения от времето на президента Джордж Буш-младши.

Сериозният ръст на доходите предполага, че обемът на общите потребителски разходи навлиза в новата година върху по-солидна основа, въпреки че голямата част от печалбите не са разпределени равномерно между работната сила.

Американската икономика е изправена пред повсеместно свиване на правителствените разходи от началото на март, както и пред възможността правителството да не може да финансира задълженията си след май, което е в състояние да доведе до нова рецесия.

Доходите след данъци са нараснали с 2,7% през декември, като това е най-бързото темпо на ръст от май 2008 г., докато потребителските разходи са се повишили с 0,2% - точно под нивото, очаквано от анализаторите на Ройтерс.

Ако се изключат еднократните ефекти, подкрепили ръста на доходите през декември, след данъчното облагане те са се повишили с едва 0,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:47 | 14.09.22 г.
fallback