fallback

Продажбите на дребно в Германия през декември с най-голям спад от 3 години

Данните попариха надеждите, че вътрешното потребление може да компенсира забавянето на износа

12:11 | 31.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Продажбите на дребно в Германия през декември са регистрирали най-големия спад от три години, предаде Ройтерс, като се позова на предварителните оценки на германската статистика.

Индексът на продажбите на дребно се е понижил с 4,7% на годишна база, което е най-сериозното понижение от май 2009 г. На месечна база е отчетен спад на продажбите на дребно от 1,7%, което е най-голямо намаление от май 2011 г.

Икономисти, анкетирани от информационната агенция, очакваха значително по-слаб спад – 0,1% за месеца и 1,6% на годишна база.

Най-много са се свили продажбите на облекло, обувки и текстил – с 6,5% на годишна база през декември. Продажбите на хранителни стоки, напитки и тютюн и тютюневи изделия са се свили с 4,1%.

Данните попариха надеждите, че вътрешното потребление може да компенсира забавянето на износа на най-голямата европейска икономика, въпреки ниската безработица и растящите заплати, отбелязва агенцията.

Според предварителните оценки на германската статистика брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се е свил с 0,5% през последните три месеца на 2012 г., а за тази година правителството очаква растежът да достигне само 0,4 на сто заради забавения износ към основните търговски партньори от еврозоната.

Някои анализатори обаче предупреждават, че данните не бива да се тълкуват толкова радикално. „Търговците не обявиха някакви съществени коледни продажби, но пък изглеждаха доволни от сезона. Доста е трудно да си представим как тези данни кореспондират с настроенията им“, коментира Александър Кох от Unicredit.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:03 | 12.09.22 г.
fallback