fallback

САЩ отчетоха изненадващ спад на БВП през четвъртото тримесечие

За 2012 г. икономиката ускорява ръста си до 2,2% спрямо 1,8% през 2011 г., а работодателите са разкрили 192 000 работни места през януари

17:26 | 30.01.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Американската икономика отчете зашеметяващ спад от 0,1% на годишна основа през четвъртото тримесечие на 2012 г., опровергавайки очакванията за забавяне на ръста и осигурявайки евентуален подтик за допълнителни стимули на Федералния резерв на САЩ, съобщи AP, като се позова на данни на американското министерство на търговията.

Това е първо тримесечно свиване за икономиката на страната от излизането ѝ от рецесия, като в най-голяма степен върху неблагоприятния резултат са натежали най-голямото орязване на разходите за отбрана през последните 40 години, пониженият износ и слабият ръст на запасите на компаниите.

От министерството подчертаха, че това е рязко забавяне спрямо нивото от 3,1% за предходните 3 месеца.

Изненадващото свиване може да увеличи опасенията за възможностите на икономиката да се справи с изтичането на данъчните облекчения от 1 януари и надвисналите съкращения на федералните разходи. Слабостта обаче би могла да се дължи на еднократни фактори.

Орязването на правителствените разходи и забавеният ръст на запасите са отнели 2,6 процентни пункта от БВП, компенсирайки ускоряването на ръста в потребителските разходи, бизнес инвестициите и жилищния пазар – основни двигатели на растежа през миналата година.

В съобщението обаче има и положителни моменти – за цялата 2012 г. американската икономика се е разширила с 2,2%, ускорявайки темпото спрямо ръста от 1,8% през 2011 г.

Тя обаче може да остане слаба и в началото на тази година, тъй като американците са в плен на хватката на увеличаването на разходите за социално осигуряване, което понижава разполагаемия им доход.

Отрицателният растеж сдържа и разкриването на работни места. През последните 2 години американската икономика е създавала средно по 150 000 нови работни места месечно. Това едва стига за понижаването на нивото на безработица, което през последните 2 месеца се задържа на 7,8%, а прогнозите на икономистите преди публикуването в петък на данните за януари са това положение да остане без промяна.

Забавеният ръст на запасите през четвъртото тримесечие идва след рязкото им увеличаване през предходните 3 месеца, а компаниите прибягват към такава практика, ако преценяват, че е възможен спад в продажбите. Освен това по-бавният ръст на запасите е знак, че предприятията вероятно произвеждат по-малко стоки.

Междувременно компанията Automatic Data Processing (ADP) обяви, че американските работодатели са разкрили 192 000 нови работни места през януари, надхвърляйки очакванията на анализаторите и предлагайки пореден знак за подобрение на пазара на труда, съобщи Ройтерс. Проучването е извършено със съдействието на Moody's Analytics.

Предварителните прогнози на специалистите бяха за разкрити 165 000 нови работни места. Данните за декември обаче бяха коригирани в посока на понижение до 185 000 нови работни места от предварително обявените 215 000.

„Пазарът на труда бавно, но неотклонно се подобрява“, посочва в съобщението Марк Зенди, главен икономист на Moody's Analytics.

Малките компании с до 50 служители са осигурили 115 000 работни места, докато големите с над 500 работници са съкратили 2 000. Секторът на услугите е разкрил 40 000 нови работни места, докато в производството са съкратени 3 000.

„Данните предполагат, че ръстът при разкритите работни места се ускорява и вещае добри новини преди правителствения доклад в петък“, заяви Оумир Изайнър, анализатор в Commonwealth Foreign Exchange във Вашингтон.

Икономистите често използват данните от проучването на ADP за коригиране на очакванията си за правителствения доклад, макар че те не винаги предсказват добре публикуваните впоследствие резултати.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:16 | 12.09.22 г.
fallback