fallback

Великобритания рискува кредитния си рейтинг

През декември дефицитът в британската хазна достигна 15,4 млрд. лири

15:27 | 22.01.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британският финансов министър Джордж Озбърн. Снимка: Ройтерс

Британският финансов министър Джордж Озбърн отново трябваше да успокоява пазарите, че Великобритания не е на път да изгуби първокласния си кредитен рейтинг, след като стана ясно, че през миналия месец бюджетният дефицит на страната се е разширил на фона на по-слабите печалби на компаниите, съобщава Bloomberg.

Дефицитът в хазната, без да се взима под внимание правителствената подкрепа за банките, достигна 15,4 млрд. лири в сравнение с 14,8 млрд. лири година по-рано, разкриват данни на британския статистически институт.

Икономисти, участвали в проучване на Bloomberg, прогнозираха ръст на дефицита до 15,2 млрд. лири. За периода правителствените разходи са нараснали с 5,4%, докато приходите са скочили с 3,6%.

Миналия месец Великобритания получи поредното предупреждение за кредитния си рейтинг - този път от Standard and Poor’s, след като Озбърн се съгласи, че стабилизирането на публичните финанси ще отнеме повече време от очакваното.

Инвеститорите вече търсят по-висока доходност по британските облигации, чиято цена достигна 8-месечно дъно.

„Фискалната позиция на страната ще се влошава допълнително, докато Великобритания върви към трета рецесия от началото на кризата“, казва Роб Ууд, икономист на Berenberg Bank в Лондон и бивш служител на Английската централна банка (АЦБ).

Озбърн „вече няма да може да прикрива проблемите с фокусите с пушек, огледала и оптимистични хипотези за растежа“, допълва той.

През декември обемът на платените от корпорациите данъци е нараснал с 0,2% на годишна база, но бележи 7,1% спад от началото на фискалната година – знак за негативния ефект на слабия икономически растеж върху печалбите на компаниите. Тази негативна тенденция се задълбочава и поради проблемите с добива на нефт и газ в Северно Море.

След обявяването на данните британската лира поскъпна с 0,2% спрямо долара и се търгува за около 1,586 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:04 | 12.09.22 г.
fallback