fallback

Бизнес активността в еврозоната се свива за 11-ти пореден месец

През декември темпът на спад все пак се е забавил, което дава повод за оптимизъм

13:11 | 04.01.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Бизнес активността в еврозоната дава сигнал, че кризата разхлабва своята хватка. През декември тя е отбелязала свиване за 11-ти пореден месец, но темпът на спад се е забавил, показват данни на института Markit за активността в производството и услугите.

Съвкупният индекс на бизнес активността, който обхваща както производството, така и услугите, е на стойност 47,2 пункта през декември. Макар да остава под границата от 50 пункта, която разделя растежа от свиването, тя е най-високата за последните девет месеца.

И през декември производството се е представило по-слабо от услугите. Добрата новина е свързана с Германия, където непроизводствения сектор се е върнал към ръст, който неутрализира спада в производствения. Франция, Италия и Испания обаче остават с активност, която сигнализира рецесия.

Най-добре от еврозоната се представя Ирландия, където съвкупният индекс е на ниво 54,2 пункта.

В сектора на услугите еврозоната е достигнала тримесечен връх на активността. Стойността на индекса е 47,8 пункта, след като месец по-рано тя бе 46,7 пункта. Слабото представяне е особено видимо във Франция, Италия и Испания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:36 | 08.09.22 г.
fallback