IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Привършват ли монетарните амуниции на Фед?

За първи път от началото на финансовата криза централната банка на САЩ загатва за затягане на разхлабената парична политика в обозримо бъдеще

22:53 | 03.01.13 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Привършват ли монетарните амуниции на Фед?

За първи път от началото на финансовата криза преди пет години, Федералният резерв на САЩ най-накрая даде знак, че извънредно разхлабената му парична политика започва да се затяга, съобщава MarketWatch.

Промяната в политиката не е голяма. Няма усещане за повишаване на лихвите от почти нулевите им нива, които продължават повече от четири години, а едва през миналия месец централната банка въведе нова програма за изкупуване на облигации, в допълнение на тази за изкупувани на ипотечни книжа, стартирала през септември.

Протоколът от последната среща на Фед обаче показва, че институцията се приближава до момента в който "ще каже достатъчно”.

От ръководителите на централната банка, които подкрепят изкупуванията на активи, малцина смятат, че те трябвава да продължат до края на годината, докато няколко са на мнение, че те трябва да намалеят или спрат доста по-рано.

Има две възможни хипотези, като едната е, че Федералният резерв очаква силен тласък на икономиката, така че просто няма да има повече нужда от сегашната парична политика. 

Едва ли става въпрос за това обаче, след като Фед предвижда безработицата към края на годината да спадне само до около 7,5% от 7,7% през миналия ноември. Не се очаква и съществена инфлация.

Остава втората хипотеза, а именно че Фед не вижда голяма полза за икономиката от изкупуването на облигации.

Протоколът показва, че програмата за изкупуване на ипотечни книжа е била ефективна, но и че ползите й са били неясни, докато рисковете от растящия баланс на централната банка се увеличават.

Иначе казано Федералният резерв смята, че икономиката не се намира в добро състояние и заплахата от инфлация е минимална, но основната програма на централната банка за подпомагане на възстановяването не се справя. Това е ясно признание, че Фед привършва амунициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 2
Ricco
преди 11 години
"Как си представлявате ФЕД да СПРЕ да купува държавни облигации ???"----------------------Общо взето, не си го представяме. Но както казваш Дани, да подходим по-критично към темата: Та значи, защо се стигна до там Бари О и компания да се налага да разчитат на Фед за парички? Дали не е защото преди Фед да започне да дава пари на правителството, това правеха разни частни финансисти?! Защо те правеха това акъла ми не го побира! И гимназистите вече знаят, че държавата е неефективна и прахосническа, но въпреки това, на търговете за ДЦК, разни частни субекти се надпреварват (дори и сега) да й дават пари (макар и на заем). И след като финансовите пазари НАУЧИХА държавите на лесното, а именно на заеми, защо сега има учудени, че държавите са се пристрастили като наркомани към заемите и не могат да се откъснат от тях (та се налага ЦБ да им помагат)?! ...Та какво ще кажеш за този подход по темата Дани, достатъчно критичен ли е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Майтап да става, то не може само сухи коментари:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 1
dani de vito
преди 11 години
Ако спре програмата на ФЕД ,много закъсали банки масово ще фалират подобно на 2008-2010 година.Поскъпването на долара говори за тежка липса на ликвидност само при намек за спиране на печатницата .Задълженията са толкова големи а капитализацията е толкова ниска , че търсенето на долари изведнъж избухна .Ще видим за колко време ще издържат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Извинявам се за грешката. Правилната формулировка е :"От нищо не можеш да направиш нещо". От нищото можеш да направиш само друго нищо, но дори и това и спорно. Дали от нищото си направил ново нищо, или си е пак старото? Ти как различаваш едно нищо от друго. Може пък на света да има само едно нищо и то да си е универсално. Но мен сега повече ме вълнува другият филосовски проблем - можем ли да направим от нещото - нищо. Хората много ни бива по разрушаването. И най-хубавата храна винаги я превръщаме в ... тор. Да не казвам другата дума. Сега и в Европа и в Америка се води люта битка чии политици са по-некадърни и кой пръв ще разруши собствената си икономика с монетарни методи.Извинявай за шеговития коментар :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Lucifer
преди 11 години
Аз пък си мисля че все пак Америка доказа че може да направи НЕЩО от нищо, но ЕС е на път да докаже че ще направи НИЩО от нещо...за съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 11 години
"Нищо не може да бъде създадено от нищото." За всичко друго съм съгласен с тебе. Но от Нищо може да се прави САМО Нищо :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Там е работата, че не могат. Нищо не може да бъде създадено от нищото. Ако беше възможно отдавна щяха да са "създали" сто хиляди трилиона, да са си върнали три пъти всички дългове и даже пак да са станали най-големия кредитор в света, каквито бяха преди да започнат да надуват балоните и да си мислят, че щом печатницата е у тях, значи всичко им е позволено. Сединените щати наистина някога бяха велика страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
albobo76
преди 11 години
Как ще свършат амонициите на Фед, като те могат да си ги създават от нищото, когато и колкото си поискат? Фед и останалите централни банки добре знаят, че ако спрат да създава валути и да помпят балона на ДЦК финансовия свят наистина ще свърши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
Danny666
преди 11 години
Ха ха ха афтора абе защо само преписвате глупости от прапагандата на западните медии ???Как си представлявате ФЕД да СПРЕ да купува държавни облигации ???Та нали Бари О и компания ще фалират !!!Мъка многооо мъка мили/а. Да бехте подходили ПОКРИТИЧНО към темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още