IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Привършват ли монетарните амуниции на Фед?

За първи път от началото на финансовата криза централната банка на САЩ загатва за затягане на разхлабената парична политика в обозримо бъдеще

22:53 | 03.01.13 г. 21
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Привършват ли монетарните амуниции на Фед?

За първи път от началото на финансовата криза преди пет години, Федералният резерв на САЩ най-накрая даде знак, че извънредно разхлабената му парична политика започва да се затяга, съобщава MarketWatch.

Промяната в политиката не е голяма. Няма усещане за повишаване на лихвите от почти нулевите им нива, които продължават повече от четири години, а едва през миналия месец централната банка въведе нова програма за изкупуване на облигации, в допълнение на тази за изкупувани на ипотечни книжа, стартирала през септември.

Протоколът от последната среща на Фед обаче показва, че институцията се приближава до момента в който "ще каже достатъчно”.

От ръководителите на централната банка, които подкрепят изкупуванията на активи, малцина смятат, че те трябвава да продължат до края на годината, докато няколко са на мнение, че те трябва да намалеят или спрат доста по-рано.

Има две възможни хипотези, като едната е, че Федералният резерв очаква силен тласък на икономиката, така че просто няма да има повече нужда от сегашната парична политика. 

Едва ли става въпрос за това обаче, след като Фед предвижда безработицата към края на годината да спадне само до около 7,5% от 7,7% през миналия ноември. Не се очаква и съществена инфлация.

Остава втората хипотеза, а именно че Фед не вижда голяма полза за икономиката от изкупуването на облигации.

Протоколът показва, че програмата за изкупуване на ипотечни книжа е била ефективна, но и че ползите й са били неясни, докато рисковете от растящия баланс на централната банка се увеличават.

Иначе казано Федералният резерв смята, че икономиката не се намира в добро състояние и заплахата от инфлация е минимална, но основната програма на централната банка за подпомагане на възстановяването не се справя. Това е ясно признание, че Фед привършва амунициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:43 | 12.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

20
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
А относно прякото финансиране на реалната икономика от ЦБ ще кажа само, че е въпрос на правила и СПАЗВАНЕТО ИМ за да не се случи нещо от рода на Виденовата зима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"частните инвеститори НЕ ФИНАНСИРАТ държавите ТЕ ПРОСТО ФРОНТРЪНВАТ ЦБ и от това правят луди парички КАПИШ."-------------Дани, нека и аз те открехна (не че не знаеш, ама така - за пред публиката, щом се правиш на неразбрал и аз да вляза в роля): това е частен случай от последните години. Преди това не беше така и точно частните инвеститори са тези, които научиха държавите (не само САЩ) на лесните пари - заемите. А за ЕЦБ до преди година беше табу да купува ДЦК. И от къде тогава всички държави в Европа са задлъжняли? Ами точно от частни инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
albobo76
преди 11 години
Фед стрелят в правилната посока и по правилния начин. Фед, както всяка друга ЦБ е банков картел, чиято функция е да защитава интересите на банките в картела. К'ва ликвидност към реалната икономика, к'ви 5 лв? - майната й на реалната икономика. Фед изпълни функцията си отлично, няма нито една фалирала банка след Лемън, а трябваше да има много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
Danny666
преди 11 години
Дали не е защото преди Фед да започне да дава пари на правителството, това правеха разни частни финансисти?! Защо те правеха това акъла ми не го побира!..... въпреки това, на търговете за ДЦК, разни частни субекти се надпреварват (дори и сега) да й дават пари (макар и на заем)РИКО сладур сложил си конят пред каруцата ! Само да те открехна, щото не ти го побирал акъла , частните инвеститори НЕ ФИНАНСИРАТ държавите ТЕ ПРОСТО ФРОНТРЪНВАТ ЦБ и от това правят луди парички КАПИШ. За ИДЕЯТА ти финансирането ДИРЕКТНО на бизнеса от ЦБ ..едно голямо МУХАХАААААА.... ТИ ДА ПОМНИШ ВИДЕНОВАТА ЗИМА ?Ако мошеника Кейнс беше жив щеха да го утрепат с камъни след година две. Краят на системата е близо. Лошото е че МИЛИОНИ немат дори хабер за това и още ЧЕКАТ ДА ГИ ОПРАВЯТ чиновници от соцялната държава ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Съвременната демокрация е като в онзи стар виц - казали на магарето, че каруцата била негова. Сегашният модел е работиш повече, изкарваш повече, ама и повече ти взимат. Да де, ама магарето се умори и сега се опитват с камшика да го накарат да тегли "неговата" си каруца. И даже го заплашват, че производителността му била ниска и трябва повече да се старае. Чакайте бре хора, каруцата нали си е моя? Фирмата си е моя, аз съм спрял работа, разпуснал съм работниците и докато не се оправят нещата - никакво бачкане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Че кой казва, че не живеем в някакъв вид комунизъм където държавата определя всичко? Вярно има и частна собственост където се дава "свободата" на някой чрез гения си и да направи повече пари от другия, но това е по-скоро илюзия. В САЩ няма вариант от беден да станеш богат, евентуално след 4-5 поколения може да се поиздигнеш по стълбицата, но пак рано или късно ще ти приберат всичко едрите риби, просто е неизбежно. Просто в САЩ държавата са няколко фамилии и всичко друго са роби, това е простата истина, комунизъм в някаква си форма, където за всичко и всички се грижи държавата (разбирай органите който служат всъщност на няколко фамилия банкери).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
А това:"Проблема на съвременната финансова система е, че всички са навързани като черва и не е толкова лесно. "ми изглежда като признание, че сме достигнали фазата на развитото социалистическо общество, когато централното планиране така беше обвързало всичко, че каквото и да направеше изход нямаше. Освен това, ако признаем на държавата ролята на регулатор на икономическите цикли (и й позволим да заема и харчи щедро) ще трябва да си преработим и доктрината, че тя (държавата) е лош стопанин и трябва да й се дава колкото може по-малко. Ако ще й даваме пари ще трябва да направим така, че тя да ги харчи много по-ефективно. Само да й ги даваме и после да си ги искаме с лихва явно не върши работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
"В днешни дни не е лесно да си финансист както беше до преди 4-5 години ... за 2-3 дена може да си фалирал и да си на улицата."---------------------И къде е тук проблема?! Наскоро пишеше, че в Гърция фалитите са хиляди и десетки хиляди. Защо само реалната икономика да може да фалира, а финансистите не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 4
Ricco
преди 11 години
А иначе, по темата с привършващите амуниции на Фед, аз смятам, че Фед просто не "стреляше" в правилната посока. Или по-точно, посоката беше вярна, но начина не беше правилен. Фед разчиташе на финансовите пазари да "пренесат" ликвидността към реалната икономика. Но това не се случи и изглежда няма да се случи. Финансовите пазари от една страна изглежда като да са си самодостатъчни (и няма нужда да се главоболят с някаква си реална икономика), а от друга, така са стиснали всички останали (потребители, държави, бизнес) за гърлото с дългове, че повече няма накъде. Та значи изхода е един и само един - Фед (а и останалите ЦБ) прескачат финансовите посредници и започват пряко финансиране на реалната икономика. Това е. Просто е, осъществимо е. Остава "само" да се направи. Е, ще има вой до небето от разни улици и ситита ама просто няма как иначе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 11 години
Не е толкова елементарно, както и за другите коментари. Проблема на съвременната финансова система е, че всички са навързани като черва и не е толкова лесно. В днешни дни не е лесно да си финансист както беше до преди 4-5 години когато всички се къпеха с пари сега както си на върха за 2-3 дена може да си фалирал и да си на улицата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още