fallback

Германия отчита 6,7% безработица за декември

Пазарът на труда изпрати най-добрата си година от 1991 г. насам

15:34 | 03.01.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През 2012 г. пазарът на труда в Германия е прекарал най-добрите си 12 месеца от 1991 г. насам, но в края на година все по-силно е усещал европейския икономически спад. Според данни на Федералната агенция по заетостта (BA), оповестени в четвъртък, през декември 2,84 милиона германци са били регистрирани като безработни. Това е с 88 000 повече от броя им през ноември и с 60 000 повече в сравнение с година по-рано. Така равнището на безработицата за декември достига 6,7% заради забавената икономика, но пазарът на труда се запазва на стабилни основи. Средногодишната безработица е била 2,897 млн. души, с около 79 000 по-малко, отколкото преди година. По-малко безработни – 2,6 млн., е имало през 1991 г., когато икономиката преживява бум заради обединението на Източна и Западна Германия, припомня Ройтерс.

"Пазарът на труда реагира към края на годината енергично на икономическия спад", казва изпълнителният директор на BA Франк-Юрген Визе в Нюрнберг. "Следите са видими".  Сезонно изгладеният брой на безработните нараства през декември за девети пореден месец на месечна база с 3 000. Анкетирани от Ройтерс икономисти обаче са очаквали ръст от около 10 000.

Заради постоянна работа много германци са склонни да променят мястото си на пребиваване. Почти един на всеки четирима възрастни в Германия от чисто професионални причини вече се е премествал поне веднъж, показва представително проучване на фондация Bertelsmann. Според него 23 на сто от анкетираните вече са опаковали багажа си по такава причина.

Готовността за мобилност се увеличава с образователното равнище. 40% от всички германски  граждани с висше образование някога са се премествали по професионални причини. Мнозина - неколкократно. В чужбина заради добро предложение за работа са заминали 5 процента. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:42 | 13.09.22 г.
fallback