fallback

Активността в китайския производствен сектор се засилва през декември

Подобряването на икономическата картина изглежда е свързано главно с вътрешното търсене

11:28 | 31.12.12 г.

Активността в производствения сектор в Китай през декември е нараснала с най-бърз темп от май 2011 г., сочат окончателните данни от редовното месечно проучване на HSBC сред мениджърите от сектора, съобщава CNBC.

Индексът, който измерва настроенията на мениджърите в китайското производство, се е повишил до 51,5 пункта през декември. За сравнение, предварителните оценки показваха, че индексът е нараснал до 50,9 пункта, а през ноември равнището му беше 50,5 пункта.

Във вторник се очаква да бъдат публикувани данните на китайското държавно статистическо бюро, отбелязва изданието.

Резултатите от изследването показват, че производственият сектор в Китай се съживява от кризата едновременно с отчетеното икономическо оживление. През това тримесечие икономиката на страната започва отново да влиза във форма, след като растежът се забави до 7,4% за периода юли-септември.

Още по-голям повод за оптимизъм дават данните за новите промишлени поръчки. Подиндексът, който измерва тяхната динамика, е нараснал до 52,9 пункта, което е най-високо ниво от януари 2011 г.

“Инерцията вероятно ще се запази и през следващите месеци, тъй като инфраструктурното строителство продължава да тече с пълна скорост, а условията на пазара на недвижими имоти се стабилизират”, коментира Хонбин Чу, главен икономист на HSBC за Китай.

“Това, плюс ориентираната към растеж политика на Пекин, трябва да подкрепят възстановяването на икономическия ръст до около 8,6% през 2013 г. спрямо 2012 г., въпреки засилването на външните насрещни ветрове ”, допълни икономистът.

Подобряването на икономическата картина изглежда е свързано главно с вътрешното търсене, тъй като експортният сектор на Китай продължава да се бори със забавянето, отчетено на най-големите пазари.

Правителството освен това предупреждава за засилване на рисковете за банковата система и натиск върху държавните приходи през 2013 г. Регулаторните органи са все по-загрижени по отношение на рисковете, произтичащи от инвестиционните продукти, които предлагат по-висока възвръщаемост на вложителите и инвеститорите, както и от разрастващия се сектор на сенчестото банкиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
fallback