fallback

Китайската централна банка цели стабилен ръст на кредитите плюс реформи

Финансовата институция ще продължи да увеличава прякото финансиране, за да подкрепи реалната икономика

20:57 | 28.12.12 г. 4

Китайската централна банка ще използва разнообразни средства, за да осигури стабилен ръст на кредитите в подкрепа та икономиката, докато се опитва да приложи финансови реформи на фона на слабостта и несигурността в перспективите пред световната икономика, посочват от финансовата институция в свои коментари, цитирани от Ройтерс.

В изявлението на Китайската народна банка след заседанието на комисията ѝ за монетарната политика за четвъртото тримесечие се посочва, че настоящата ситуация по отношение на инфлацията е относително стабилна.

„Ще използваме различни монетарни инструменти, за да насочваме един стабилен и подходящ ръст на кредитите и общественото финансиране“, отбелязват от финансовата институция. „Общото представяне на финансовия сектор на страната е уравновесено, а благоприятните фактори се увеличават. Настоящото положение при цените също е в основата си стабилно“, добавят оттам.

От централната банка обещават също да продължат с реформите. „Неотклонно ще продължаваме реформата при лихвените проценти и тази за механизма на формиране на обменния курс на юана и ще държим юана стабилен на разумни и балансирани нива“, подчертават от финансовата институция.

След заседание от четвъртък от банката обявиха, че ще ускорят темпото на реформиране и отваряне на китайския финансов сектор през 2013 г. и ще предотвратяват рисковете от системен и регионален характер в преследването на дългосрочно развитие.

В изявлението на комисията на монетарна политика се изтъква също, че финансовата институция ще продължи да следва благоразумни политики и ще продължи да увеличава прякото финансиране, за да подкрепи реалната икономика.

Централната банка понижи на два пъти основния лихвен процент през юни и юли, а изискванията за резерви на банките – 3 пъти от края на 2011 г., освобождавайки по този начин кредитен ресурс от около 1,2 трлн. юана (192,45 млрд. долара).

Впоследствие обаче тя се въздържа от подобни ходове, предпочитайки вместо това да осъществява краткосрочни вливания на ликвидност чрез операции на финансовите пазари, за да избегне напомпването на инфлация и рискове за пазара на недвижими имоти.

През последните месеци в страната се наблюдава по-слаб от очаквания ръст на банковите кредити, но анализатори твърдят, че ръстът на общото обществено финансиране е по-съществен измерител, показващ, че кредитите са все по-достъпни чрез по-разнообразни канали в сравнение с традиционното банково кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:30 | 10.09.22 г.
fallback