fallback

Печалбите в китайската индустрия скочиха с възстановяването на икономиката

През ноември е регистриран втори пореден месец с двуцифрен ръст на годишна база

13:12 | 27.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Годишният ръст на печалбата в китайските индустриални компании се ускори до 22,8% през ноември на годишна база от 20,5% през октомври, сочат данни на Националното статистическо бюро на страната, цитирани от Ройтерс.

Според агенцията това засилва признаците за устойчиво икономическо възстановяване, постигнато благодарение на политиките в подкрепа на растежа.

Китайските индустриални компании са постигнали печалба от 638,5 млрд. юана (102,4 млрд. долара), се посочва в съобщение на статистическото бюро, публикувано на официалния му уебсайт.

Вторият месец на силен ръст на печалбата с двуцифрен процент подсилва мнението на анализаторите, че китайската икономика набира инерция през четвъртото тримесечие на годината, след като през септември печалбата на заводите нарасна с едва 7,8% на годишна база.

От началото на годината до края на ноември печалбите на китайските индустриални компании са достигнали 4,66 трлн. юана, реализирайки ръст от 3%, докато за първите 10 месеца на годишна база той бе едва 0,5%, изтъкват от статистическото бюро. От 41 сектора, за които бюрото води отчет, 30 са обявили по-високи печалби за първите 11 месеца на годината, водени от ръста от 62,9% при компаниите за производство на електроенергия, от 16,6% при компаниите за преработка на храни и от 11,5% при производителите на телекомуникационно оборудване.

Китайската икономика се засилва през последните 3 месеца на годината след 7 последователни тримесечия на забавяне на ръста, благодарение на новите политики в подкрепа на ръста, предприети от китайското правителство през последните месеци, включително одобрените 157 млрд. долара за инфраструктурни проекти.

Китайските лидери обаче обещаха да запазят „благоразумна“ монетарна политика и проактивна фискална политика през 2013 г., оставяйки си пространство за маневриране на фона на световните икономически рискове, докато същевременно задълбочават реформите в подкрепа на дългосрочния растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:36 | 12.09.22 г.
fallback