fallback

Щатската икономика е нараснала с 3,1% през третото тримесечие

Износът и правителствените стимули са довели до ревизия нагоре на предварителните данни, които показаха растеж от 2,7%

17:15 | 20.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Щатската икономика е нараснала с повече от очакваното през третото тримесечие, подкрепена от износа и правителствените стимули, съобщава CNBC.

Ускоряването на растежа обаче се очаква да е сравнително краткотрайно поради отслабващото търсене на американски стоки в глобален мащаб и очакваната по-строга фискална политика във Вашингтон през следващата година.

Отделен доклад разкрива, че през изминалата седмица новоподадените молби за помощи за безработни в страната са нараснали малко повече от очакваното до 361 хил. Анализаторите очакваха молбите да се повишат до 357 хил. от 343 хил. през предходната седмица.

През третото тримесечие на годината брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ е нараснал с 3,1% на годишна база, съобщи днес щатското министерство на търговиятав своята окончателна оценка за периода. Данните са ревизирани спрямо предварителните през ноември от 2,7%.

Това е най-бързият растеж от края на 2011 г. Той отразява и малко по-добрия темп на нарастване на потреблението спрямо първоначално обявения. Икономисти, участвали в проучване на Ройтерс, очакваха резултатът да бъде ревизиран до 2,8%.

За периода американският износ е нараснал с 1,9% вместо с 1,1%, каквито бяха първоначалните данни. Заедно с намаляването на вноса за първи път от второто тримесечие на 2009 г., това доведе до спад на търговския дефицит.

Търговията е допринесла за 38% от нарастването на щатския БВП, докато спадът на вноса е признак за по-слабо вътрешно търсене.

Увеличаването на правителствените разходи беше ревизирано до 3,9% от 3,5%. То е допринесло за 0,75 процентни пункта от растежа през третото тримесечие.

Въпреки че нарастването на потреблението, което генерира около 70% от БВП на страната, беше коригирано с 0,2 процентни пункта нагоре до 1,6%, като цяло то отрязява по-високи здравни разходи на населението, коментират анализатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:29 | 12.09.22 г.
fallback