fallback

Силният паунд спъва британската икономика

Настоящия курс на паунда не съответства на целта за фокусиране върху експорта, посочва протоколът от декемврийското заседание на Английската централна банка

15:07 | 19.12.12 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Силният паунд спъва британската икономика, констатира Английската централна банка в най-острото си досега предупреждение относно експортните перспективи на страната, цитирана от Wall Street Journal. Протоколът от декемврийското заседание на Комисията за монетарната политика към централната банка разкрива, че ръководителите й са все по-загрижени, че силната местна валута уронва конкурентоспособността на британските компании и задържа възстановяването.

Правителството и централната банка отдавна търсят начини за ребалансиране на британската икономика, като изместят фокуса от потреблението на задлъжнелите домакинства и държава към износа и инвестициите.

Настоящия курс на паунда не съответства на тези амбиции, посочва протоколът от заседанието. Освен това изглежда отслабва и търсенето за финансовите и бизнес услугите, в които Великобритания се е специализирала.

От началото на годината английската лира е поскъпнала с почти 4% спрямо кошница от валути. Само от началото на декември паундът е поскъпнал с близо 2% спрямо долара, което е голямо движение за основни валути.

„Намаляването на британската конкурентоспособност през последните години се яви като препятствие за местните компании да се възползват от ускорения глобален икономически растеж“, сочи протоколът.

Според централната банка икономиката на Великобритания вероятно ще се свие през последното тримесечие на годината, а инфлацията се очаква да остане устойчиво висока през идната година. Годишната инфлация за ноември от 2,7% е над целевия праг на банката от 2%.

Протоколът от декемврийското заседание показва, че 9-членният панел е гласувал единодушно за запазване на основната лихва на ниво от 0,5%. Единствено Дейвид Майлс пък е гласувал за разширяване на програмата на банката за вливане на ликвидност на стойност 375 млрд. паунда.

Ръководителите на институцията смятат, че непосредствените рискове за британската икономика, произтичащи от европейската дългова криза са намалели спрямо лятото, като периодът на относително спокойствие на финансовите пазари ще помогне на бизнесът и домакинствата да възвърнат увереността си.

Отделен доклад на Английската централна банка, изготвен от регионалните й представителства, констатира, че програмата и за поощряване на кредитирането е улеснила достъпа на малките фирми до кредити, но е насърчила и ипотечното кредитиране.

Макар че програмата действа едва от лятото, тя е успяла да понижи разходите за финансиране на банките, като в нея участват 35 банкови групи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:10 | 07.09.22 г.
fallback