fallback

Индустрията в САЩ с най-силен ръст от близо две години

Възстановяването на производствата, засегнати от урагана Санди по източното крайбрежие, е допринесло за ръста

18:17 | 14.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Ръстът на индустриалната продукция в САЩ през ноември надхвърли очакванията, ускорявайки се до най-бързото си темпо от близо 2 години, след като производството се възстанови от разрушенията от урагана Санди, съобщи Ройтерс, като се позова на данни на американския Федерален резерв.

Индустриалното производство е нараснало с 1,1% - най-резкият ръст от декември 2010 г., като свиването през октомври е било ревизирано до 0,7% от първоначално обявените 0,4%. Анализатори, анкетирани от Ройтерс, очакваха производството да нарасне с едва 0,3%.

От Фед посочиха, че увеличаването на продукцията е вследствие на възстановяването на индустриите, засегнати от урагана, който премина през източното крайбрежие на САЩ в края на октомври, както и на ръста в производството на моторни превозни средства.

Индустриалното производство обхваща промишлената продукция, компаниите за комунални услуги и добивната дейност, включително добивът на петрол и природен газ.

Промишленото производство се е разширило също с 1,1% през ноември, след като през предходния месец регистрира свиване от 1%, макар че продукцията остава под най-високите нива за годината.

Ръстът при компаниите за комунални услуги е достигнал 1% през ноември, докато добивната дейност се е разширила с 0,8%.

Натовареността на производствените мощности е нараснала до 78,4% през ноември от 77,7% през октомври. Очакванията на икономистите бяха за ръст до 78%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
fallback