fallback

Евростат потвърди, че еврозоната отново е в рецесия

БВП на еврозоната се е свил с 0,1%, а ръстът на износа се е забавил до 0,9%

12:41 | 06.12.12 г.

Европейската статистическа служба Евростат потвърди предварителната си оценка за икономическия растеж в еврозоната през третото тримесечие. Това означава, че валутният съюз отново е в рецесия.

Окончателната оценка на евростатистиката сочи, че брутният вътрешен продукт (БВП) на европейската валутна общност се е свил с 0,1% през третото тримесечие на годината, след като през второто тримесечие отбеляза понижение от 0,2 на сто.

БВП на целия Европейски съюз е отчелязал минимален растеж от 0,1% през третото тримесечие, сочат още данните.

На годишна база в периода юли-септември пък е регистриран икономически спад от 0,6% за еврозоната и 0,4% - за целия Евросъюз.

Според Евростат потребителските разходи на домакинствата в еврозоната не са се променили през третото тримесечие и са отбелязали слаб ръст на ниво ЕС. Износът е отбелязал повишение от 0,9% и в еврозоната, и средно за всички 27 държави от Еврообщността.

С 0,2% е нараснал БВП на Германия – най-голямата европейска икономика, през третото тримесечие. БВП на Франция също е отбелязал ръст от 0,2%, докато в Италия е регистриран спад от 0,2%.

Свиват се също така икономиките на Чехия, Испания, Кипър, Унгария, Холандия, Португалия и други.

Най-сериозен икономически ръст е отчетен в балтийските републики. За тримесечието БВП на Естония и Латвия е отбелязал повишение от по 1,7%, а на Литва – 1,3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:09 | 13.09.22 г.
fallback