fallback

Производствената активност в еврозоната остава свита за 16-ти пореден месец

Окончателните данни на института Markit за ноември не отчитат промяна в индекса спрямо предварителните

12:54 | 03.12.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Производствената активност в еврозоната е останала в зоната на свиване през ноември за 16-ти пореден месец, сочат окончателните данни за индекса на бизнес активността на базирания в Лондон институт Markit, цитирани от MarketWatch.

Индексът остава без промяна спрямо предварителните данни на ниво от 46,2 пункта, оправдавайки очакванията на анализаторите. Това е подобрение спрямо 45,4 пункта през октомври. Показател под 50 пункта сочи свиване на активността.

Настоящото ниво на индекса е най-високото за последните 8 месеца, но спадът остава сериозен, заяви Крис Уилямсън, главен икономист в Markit. „Настоящото високо темпо на спад в производството предполага, че рецесията в региона ще се задълбочи през последното тримесечие на годината“, добави Уилямсън.

В Германия индексът на производствената активност също остава без промяна спрямо предварителните данни на ниво от 46,8 пункта, като и предварителните прогнози бяха за запазването на вече обявената стойност, съобщи Forexpros.

Във Франция обаче производството показва по-слаб резултат спрямо предварително обявения, свивайки се до 45,5 пункта спрямо предварително обявените 45,7 пункта. Очакванията на анализаторите и тук бяха за липса на промяна. Спрямо октомври обаче производствената активност във Франция отчита подобрение, тъй като тогава индексът се бе понижил до 43,7 пункта.

В Испания производствената активност показва съществено подобрение спрямо октомври, нараствайки до 45,3 пункта от 43,5 пункта, но също остава в зоната на свиване. Предварителните прогнози бяха за ръст до 44,0 пункта.

В Италия положението в производството се е влошило допълнително, като индексът на производствената активност се е понижил до 45,1 пункта през ноември от 45,5 пункта през октомври. Очакванията на анализаторите бяха за известно подобрение до 45,9 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:38 | 12.09.22 г.
fallback