fallback

Индийската икономика забави ръста до 5,3% през третото тримесечие

Предприетите реформи и признаците за подобрение в големи икономики като американската вероятно ще доведат до ускоряване на ръста, коментират анализатори

10:05 | 30.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на Индия се е забавила през третото тримесечие, поставяйки правителството под натиск да осъществи допълнителни реформи и да разхлаби монетарната политика, съобщи ВВС. Икономиката се е разширила с 5,3% на годишна база, докато през второто тримесечие ръстът бе 5,5%.

Индия предприема различни мерки, включително отваряне на своя авиационен сектор и продажбите на дребно за чужди инвестиции, в опит да стимулира ръста. Според анализаторите обаче са нужни още мерки, за да бъде подкрепена икономиката.

Бринда Джагардир, главен икономист в State Bank of India, смята, че централната банка на страната трябва да понижи основния лихвен процент, за да съживи ръста. До момента финансовата институция се противопоставя на призивите за понижаване на разходите по заемането на средства, позовавайки се на задачата си да държи инфлацията под контрол.

По думите на Джагардир обаче „налице е забавяне на ръста в голяма степен и концентрацията в момента трябва да се прехвърли от инфлацията към ръста“. „Ръстът се оказва решаващ, тъй като потреблението стагнира при продължаващо забавяне на инвестициите“, добави тя.

Няколко фактора допринесоха за забавянето на икономическия ръст на Индия през последните няколко месеца. По-слабото търсене в световен мащаб за износни стоки, спадът в чуждестранните инвестиции и политическата безизходица по отношение на ключови реформи се посочват като основните причини.

Подтикнато от опасенията, че ръстът може да продължи да се забавя, през последните няколко седмици правителството обяви реформи за привличане на чужди инвестиции в ключови сектори.

Същевременно централната банка два пъти в рамките на 2 месеца понижи изискванията за банковите резерви в опит да увеличи кредитирането. Очаква се този ход да доведе до вливане на 275 млрд. рупии (5 млрд. долара) на пазарите.

Анализатори твърдят, че тези мерки, заедно с признаците за подобрение при големи икономики като американската, вероятно ще окажат положително влияние върху ръста през следващите няколко месеца.

„Обстановката се подобрява в световен мащаб, в Индия бяха предприети някои политически действия, които ще стимулират доверието на бизнеса като цяло и ще подобрят инвестиционния климат“, заяви Суджан Хаджра, главен икономист в Anand Rathi Securities в Мумбай.

„Перспективите пред земеделците вероятно ще се окажат по-добри от очакваните досега, което ще подпомогне ръста. Втората половина на финансовата година ще бъде малко по-добра от първата и ние очакваме ръстът да достигне около 6%“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:39 | 09.09.22 г.
fallback