fallback

Потребителското доверие в Италия достигна историческо дъно

Домакинствата са по-песимистично настроени за икономиката на фона на навлязлата във втората си година рецесия в страната

16:53 | 26.11.12 г.
Автор - снимка
Редактор

Потребителското доверие в Италия е спаднало до рекордно ниско ниво през ноември, след като домакинствата се оказаха по-песимистично настроени за икономическата перспектива на фона на навлязлата във втората си година рецесия в страната, съобщи Bloomberg, като се позовава на данни на италианската статистическа агенция Istat.

Индексът на потребителското доверие се е понижил до 84,8 пункта, достигайки абсолютно дъно след началото на измерването през 1996 г., докато средните прогнози на анализатори, анкетирани от Bloomberg, бяха за свиване до 86,3 пункта. Данните за октомври също бяха коригирани в посока на намаление – до 86,2 пункта от първоначално обявените 86,4 пункта.

Възстановяването на нивото на потребителските разходи зависи от политиката на правителството, заяви на 16 ноември председателят на борда на директорите на Tod’s SpA Диего дела Вале на конференция в Рим.

Италианската икономика се сви за пето поредно тримесечие, показаха данните за третата четвърт на годината, след като увеличаването на износа не успя да компенсира отслабването на вътрешното търсене.

Икономиката навлезе в рецесията през втората половина на 2011 г., след като световното икономическо забавяне влоши ефекта от въздействието на мерките за строги икономии на правителството на Марио Монти, насочени към обуздаването на дълга на страната от 2 трлн. евро.

Както кабинетът, така и централната банка на страната очакват възстановяване през втората половина на 2013 г. благодарение на увеличаващия се износ. Анализатори и бизнесмени обаче са по-песимистично настроени за подема във вътрешното търсене, тъй като безработицата надхвърли 10%.

Свиването на италианската икономика, която е трета по големина в еврозоната, е в контраст с представянето на заемащите първите две места Германия и Франция, които отчетоха ръст от 0,2% на тримесечна база през третото тримесечие на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:59 | 13.09.22 г.
fallback